Έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Μαριούπολη: η ματωμένη ιστορία της Πόλης της Παναγίας», εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κύθνο, παρουσία Ελλήνων προσφυγών από τη Μαριούπολη.
«Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα, στα οποία απαθανατίζονται στιγμές από την προπολεμική ζωή, αλλά και από την περίοδο της ρωσικής πολιορκίας και αποτελούν μια ανάμνηση της χαμένης πατρίδας» δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο.
Για τα εγκαίνια της έκθεσης μετέβη στο νησί αντιπροσωπεία Ελλήνων της Μαριούπολης, που εξαιτίας του πολέμου μένουν στην Ελλάδα.
Κύθνος, η ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Ιγνατίου
Η Κύθνος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του πνευματικού ηγέτη των Ελλήνων της Μαριούπολης, του Αγίου Ιγνατίου, που πριν από τριακόσια χρόνια κατάφερε να φυγαδεύσει τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Κριμαίας, περνώντας τους στην Αζοφική, όπου τους παραχώρησε -μέσω του Πατριαρχείου- μια παρθένα περιοχή, ιδρύοντας τη σημερινή πόλη της Μαριούπολης, στην οποία λατρεύεται ως πολιούχος.
«Την έκθεση, την οποία εγκαινιάσαμε στις 24 Αυγούστου (Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας), επισκέπτονται καθημερινά κάτοικοι του νησιού, αλλά και παραθεριστές» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, o αντιδήμαρχος Κύθνου Αντώνης Κοκιασμένος. «Μέσω των φωτογραφιών», σημειώνει, «ζούμε το δράμα των ανθρώπων, στους οποίους νιώθουμε πολύ κοντά. Η Μαριούπολη είναι μια πόλη που έχουμε επισκεφτεί δυο φορές πριν από τον πόλεμο. Είμαστε αδελφοποιημένοι γιατί μας συνδέει ο Άγιος Ιγνάτιος, Επίσκοπος Μαριούπολης, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Κύθνο, και στα 17 του χρόνια χειροτονήθηκε μοναχός στη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και το 1769 εστάλη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κριμαία, προκειμένου να ασκήσει τα ιερατικά του καθήκοντα στους Έλληνες της περιοχής, που περνούσαν διάφορα δεινά από τους Τατάρους και τους Τούρκους της περιοχής, και γι' αυτό πήρε την απόφαση να μεταφέρει περίπου 50.000 Έλληνες από την Κριμαία στις αχανείς στέπες της Αζοφικής. Για τον λόγο αυτό έμεινε γνωστός ως "Ο Μωυσής της Μαριούπολης"» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κύθνου.
«Χαιρόμαστε που ήρθαμε στην Κύθνο, την πνευματική μας πατρίδα, που συνέδεσε εμάς, τους Έλληνες της Ουκρανίας, με τον Άγιο Ιγνάτιο, Επίσκοπο Μαριούπολης. Σήμερα, η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πλέον μία από τις πιο αιματηρές τραγωδίες των Ελλήνων της Ουκρανίας. Δεν ξεχνάμε εκείνα τα τραγικά γεγονότα της άνοιξης του 2022, όταν η "Πόλη της Παναγίας" καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βίαιων μαχών και των συνεχών βομβαρδισμών του άμαχου πληθυσμού» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Προτσένκο. Η ίδια εγκατέλειψε τη Μαριούπολη έναν μήνα μετά την εισβολή. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κρυμμένη σε ένα μικρό υπόγειο μονοκατοικίας, μαζί με άλλους 20 ανθρώπους.
«Η ματωμένη ιστορία της "Πόλης της Παναγίας" (Μαριούπολης), μέσα από αυτή την έκθεση φωτογραφίας, για εμάς είναι σημαντική, αφού η Κύθνος δεν είναι απλώς ένα όμορφο ελληνικό νησί αλλά είναι αδελφοποιημένη με τη Μαριούπολη. Έχουμε στενές επαφές από το 2016» επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας.
Στην έκθεση συμμετέχουν, με έργα τους, οι φωτογράφοι της Μαριούπολης: Λίνα Κομαρόβα, Άντζελα Μπιλοντίντ, Μάξιμος Σαγκαϊντάκ, Βικτώρια Ντεντόβα και Λεβ Σαντάλοβ.
Η έκθεση λειτουργεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύθνου και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Κοκιασμένο, ενδέχεται να πάρει παράταση έως το τέλος του Σεπτέμβρη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.