Με ένα τριήμερο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων γιόρτασε τα 30 χρόνια λειτουργίας το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, που εδρεύει στην Κέρκυρα. Συναυλίες, διάδραση αποφοίτων με φοιτητές, στρογγυλές τράπεζες συζητήσεων, ανασκόπηση του έργου του τμήματος και ζυμώσεις για το μέλλον του, επιβεβαίωσαν την πολυσχιδή δράση του τμήματος, το υψηλό επίπεδο σπουδών, αλλά και το ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινωνία.
Ιδιαίτερα χθες, Σάββατο, που ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων, δύο συναυλίες στο κέντρο της πόλης στέφθηκαν με επιτυχία, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο των σπουδαστών και παράλληλα τον δημιουργικό διάλογο που έχει το πανεπιστήμιο με την τοπική κοινωνία.
Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν μεγάλος μετά την παρουσίαση, σε συναυλιακή μορφή, της όπερας «Διδώ και Αινείας» στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Στη συνέχεια, μικρές συναυλίες μέσα στο κάστρο της Κέρκυρας «οδήγησαν» σαν χνάρια το κοινό σε μία συναυλία τζαζ μουσικής κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και παρά τη βροχή, μουσικοί και κοινό παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι τέλους, οι μεν για να ευχαριστήσουν τον κόσμο και οι δε για να επιβραβεύσουν τον κόπο των σπουδαστών και να απολαύσουν το όμορφο μουσικό πρόγραμμα.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων, που διήρκεσε από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο (1-3 Ιουνίου 2023), αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο του 2022. «Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου μας αποδεικνύει ότι έχει μία δυναμική για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Αν και είναι δύσκολο να χωρέσουν τριάντα χρόνια μέσα σε τρεις ημέρες, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια χάρη σε ανθρώπους που επένδυσαν με τη μουσική τους παιδεία και παρακαταθήκη για τη θεμελίωση του τμήματος», δήλωσε κατά την έναρξη του τριημέρου ο πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος.
Κατά το τριήμερο, διοργανώθηκαν συναυλίες με παρουσίαση έργων των καθηγητών του τμήματος που συνέθεσαν με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων, και εκτέλεση των μουσικών συνθέσεων από φοιτητές. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν στρογγυλές τράπεζες κατά τις οποίες αποτιμήθηκε το έργο που έχει παραχθεί της τριαντακονταετίας και κατατέθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη του τμήματος στο μέλλον. Ιδιαίτερη ήταν, δε, η συνάντηση αποφοίτων με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος, για την ανταλλαγή απόψεων και παροχή συμβουλών από τους παλαιότερους στους νεότερους.
Συνέχεια μίας σημαντικής μουσικής παράδοσης
Μπορεί κατά τη θεμελίωση του τμήματος να μην ήταν όλα εύκολα και «ρόδινα», όταν άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1992. Τίποτα δεν είναι όμως τυχαίο, για το πώς «ρίζωσε» από τότε το τμήμα στην Κέρκυρα, η οποία έχει χαρακτηριστεί λίκνο της Νεοελληνικής Μουσικής.
«Η Κέρκυρα είναι ένας τόπος που περιβάλλεται από μουσική. Η μουσική παράδοση της Κέρκυρας και όλων των Ιονίων Νήσων είναι ίσως η πλουσιότερη από όλα τα άλλα μέρη στη νεότερη Ελλάδα», σημείωσε η Αναστασία Σιώψη, πρόεδρος του τμήματος Μουσικών Σπουδών.
«Στα νησιά του Ιονίου αναπτύχθηκαν οι συμφωνικές ορχήστρες, οι φιλαρμονικές, οι μαντινάδες και οι χορωδίες. Γιατί είδος έκφρασης των νησιών αυτών ήταν η όπερα, η καντσονέτα, το ιταλικό μπελκάντο, η χορωδιακή μουσική και η μαντολινάτα. Μάλιστα οι φιλαρμονικές και ιδιαίτερα της Κέρκυρας, η οποία είναι ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, λίκνο της Νεοελληνικής Μουσικής, όχι μόνο εξελίσσουν τη μουσική παράδοση που ξεκίνησε πριν από 175 χρόνια, αλλά και την καθιστούν γνωστή παγκοσμίως», πρόσθεσε.
«Η πλούσια μουσική παράδοση της Κέρκυρας συμπληρώνεται άριστα και αναβαθμίζεται μέσα από τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του τμήματος», επεσήμανε.
Φοιτητο-κεντρική προσέγγιση και καινοτομία
Πρόκειται για έναν «ιδεώδη και μοναδικό» συνδυασμό Πανεπιστημίου και Μουσικής Ακαδημίας, κατά την κα. Σιώψη, με «πολύπλευρη επιστημονική και καλλιτεχνική φυσιογνωμία» και «ουσιαστική σύμπραξη καθηγητών, φοιτητών και αποφοίτων».
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα του τμήματος και νομίζω ότι αυτό μας αποζημιώνει και με το παραπάνω», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Τα προηγούμενα 30 χρόνια ήταν συναρπαστικά και δημιουργικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής και σαξοφωνίστας, ο οποίος στάθηκε στις καινοτομίες που έφερε στο προσκήνιο το τμήμα, όπως ήταν η διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, κάτι που τώρα θεωρείται δεδομένο.
Ο ομότιμος καθηγητής και συνθέτης, Χάρης Ξανθουδάκης, τόνισε ότι «είναι προνόμιο να διδάσκεται σωστά και σε βάθος μία μουσική παράδοση, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της Ευρώπης». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα το τμήμα να συνεχίσει να καλλιεργεί «τη διδασκαλία των μουσικών τομέων της σχολικής "γραμματικής και συντακτικού" της μουσικής με σύγχρονους τρόπους».
Ξεχωριστό κομμάτι και σημαντική παρακαταθήκη είναι η διάδραση μεταξύ των διαφορετικών τομέων. «Βοηθά ο ένας τον άλλον και έτσι δημιουργείται μία κοινότητα Αυτές οι εμπειρίες μεταμορφώνουν τους φοιτητές», είπε η ομότιμη καθηγήτρια, Μιράντα Καλδή, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις συμπράξεις για την παρουσίαση έργων.
Σε διάλογο με την τοπική κοινωνία
Λόγω της φύσης του τμήματος, υπάρχει «εύφορο έδαφος» για διάλογο και εμπλοκή του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία. Όχι μόνο στο κομμάτι των συναυλιών και των φεστιβάλ που παρουσιάζουν στην πόλη το έργο που συντελείται, αλλά και στην καθημερινότητα των Κερκυραίων. Η Ζωή, τριτοετής φοιτήτρια, πριν έρθει στο νησί περίμενε ότι οι συναναστροφές της θα ήταν ως επί το πλείστον με συνομήλικούς της, φοιτητές. «Κι όμως, γίνεται έργο και στην κοινότητα, ειδικά στο κομμάτι των παιδαγωγικών. Υπάρχει τέτοια ανάδραση με την κοινότητα, που προχωράω στον δρόμο και με χαιρετούν μικροί και μεγάλοι», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για τη σημασία του να είναι ανοικτό το έργο του πανεπιστημίου στην κοινότητα μίλησε και η Ναυσικά, τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού της Μουσικής Παιδαγωγικής. «Αρχικά, μπορεί να είναι επιφυλακτική η τοπική κοινωνία σε κάποιες δράσεις, αλλά εν τέλει όχι μόνο παρακολουθούν τις δράσεις μας, αλλά και με ενθουσιασμό», σημείωσε.
Όσο για το επίπεδο σπουδών, η ίδια τόνισε ότι της δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μπορεί να σταθεί ισότιμα με άλλους φοιτητές σε διεθνές επίπεδο.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου
Το τμήμα περιλαμβάνει σπάνια διδακτικά αντικείμενα, όπως είναι η Τζαζ, η Παλαιά Μουσική, το Εκκλησιαστικό Όργανο, η Μουσική για κινηματογράφο/τηλεόραση/χορό, η Μουσική Τεχνολογία και η Ηλεκτρονική Μουσική, η Μουσικοθεραπεία και η Ακουστική Οικολογία.
Παράλληλα, έχει τρεις θεσμοθετημένες, ισοδύναμες κατευθύνσεις: μουσικές επιστήμες, μουσική σύνθεση και μουσική εκτέλεση. Μάλιστα είναι το μόνο στην Ελλάδα που τις προσφέρει.
Χορηγεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σε καθεμιά από τις παραπάνω κατευθύνσεις σπουδών, οι οποίες μάλιστα αναγράφονται στο πτυχίο.
Η καλλιτεχνική παρουσία του τμήματος είναι ιδιαίτερα ενεργή, καθώς οι φοιτητές του στελεχώνουν, μεταξύ άλλων, τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Χορωδία και τα σύνολα εγχόρδων, Τζαζ, και Παλαιάς Μουσικής.
Αυτό δίνει πολλές ευκαιρίες στους φοιτητές για διασύνδεση με την καλλιτεχνική δημιουργία και την εφαρμοσμένη έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και για αξιοποίηση ενεργών διαύλων επικοινωνίας με πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας και της Ελλάδας.
Ιδιαίτερο στοιχείο για το επίπεδο αφοσίωσης που διακρίνει τους φοιτητές του τμήματος είναι ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή τους: Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, 2022-23, οι 68 από τους συνολικά 107 εισακτέους του τμήματος το είχαν δηλώσει ως πρώτη επιλογή στο Μηχανογραφικό τους και οι υπόλοιποι 39 ως δεύτερη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.