Κλείσιμο

Κατίνα Παξινού: Το σπάνιο φωτογραφικό κλικ από τον πρώτο της ρόλο σε ηλικία 20 ετών

Η Κατίνα Παξινού γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1900 στον Πειραιά.

Η Κατίνα Παξινού ήταν μία από τις προβεβλημένες ηθοποιούς της Ελλάδας, καταξιωμένη και στο εξωτερικό. Παρότι διέπρεψε στην υποκριτική σκηνή με τον ταλαντούχο ρόλο της, το όνομά της συνδέθηκε και με τον ηθοποιό Αλέξη Μινωτή, με τον οποίο όχι μόνο συνεργάστηκαν επαγγελματικά αλλά και παντρεύτηκαν, ζώντας μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Η Κατίνα Παξινού γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1900 στον Πειραιά.

Ήταν η μοναχοκόρη μιας πλούσιας οικογένειας, με τον πατέρα της, τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο, να είναι αλευροβιομήχανος. Λόγω του έντονου χαρακτήρα της, οι γονείς της την έστειλαν σε σχολείο στην Ελβετία, όπου σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ωδείο της Γενεύης, καθώς και σε αντίστοιχες σχολές στη Βιέννη και το Βερολίνο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε τον βιομήχανο Γιάννη Παξινό, με τον οποίο απέκτησαν δύο κόρες.

Ο πρώτος σημαντικός ρόλος της Κατίνας Παξινού ήταν αυτός της "Βεατρίκης" στην ομώνυμη όπερα, την οποία ειδικά για αυτήν έγραψε ο φημισμένος συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος. Αυτή η παράσταση πραγματοποιήθηκε το 1920 στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στο θέατρο Κοτοπούλη στο έργο του Μπατάιγ "Γυμνή γυναίκα," που την εδραίωσε ως πρωταγωνίστρια σε δραματικούς ρόλους. Το 1931, συνεργάστηκε με τον διάσημο Έλληνα ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη στο θίασο του Αλέξη Μινωτή.

Η γνωριμία της με τον Αλέξη Μινωτή εξελίχθηκε σε έναν ερωτικό δεσμό και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1940. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, η Κατίνα Παξινού είχε λαμπρές εμφανίσεις στο Μπρόντγουεϊ και στον κινηματογράφο, πράγμα που αύξησε τη φήμη της διεθνώς.

Η Κατίνα Παξινού είχε την τύχη να παίξει έναν σημαντικό ρόλο το 1943 στην ταινία "Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα;", που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και σκηνοθετήθηκε από τον Σαμ Γουντ. Στην ταινία, η Κατίνα Παξινού υποδύθηκε τη φημισμένη Ισπανίδα αντάρτισσα που αντιστάθηκε στους φασίστες του Φράνκο, έχοντας στο πλευρό της τους διάσημους ηθοποιούς Γκάρι Κούπερ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Η ταινία έλαβε υποψηφιότητα για 9 Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά μόνο ένα βραβείο, αυτό της Καλύτερης Β' Γυναικείας Ερμηνείας για την Κατίνα Παξινού. Ακολούθησαν ενδιαφέροντες ρόλοι σε ταινίες όπως "Ο Εμπρηστής" με τον Σαρλ Μπουαγιέ, "Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα" με τη Ρόζαλιντ Ράσελ, "Καίσαρ Βοργίας" με τον Τάιρον Πάουερ και τον Όρσον Γουέλς.

Το 1955 αποτελεί μια σημαντική χρονιά στην καριέρα της Κατίνας Παξινού στον κινηματογράφο. Εκείνη τη χρονιά, παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εξαιρετική ταινία νουάρ με τίτλο "Ο Κύριος Αρκάντιν", μία παραλλαγή του "Πολίτη Κέιν", σε σκηνοθεσία του Όρσον Γουέλς. Ωστόσο, η αποκορύφωση της ερμηνευτικής της ικανότητας στον κινηματογράφο θα έρθει με το αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι με τίτλο "Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του" το 1960. Σε αυτήν την ταινία, υποδύεται τη μητέρα μιας οικογένειας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον ιταλικό Νότο για τον πλούσιο Βορρά. Στο έργο αυτό, πρωταγωνιστούν επίσης οι Αλέν Ντελόν, Κλάουντια Καρντινάλε, Ανί Ζιραρντό, και Ρενάτο Σαλβατόρι, μεταξύ άλλων.

Η Κατίνα Παξινού έκλεισε την κινηματογραφική της καριέρα με τη συμμετοχή της στη δραματική ταινία "Το Νησί της Αφροδίτης" το 1969. Αυτή ήταν η μοναδική ελληνική παραγωγή στην οποία συμμετείχε και σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Σκαλενάκη. Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο μανάδων που προσπαθούν να σώσουν τα καταδικασμένα παιδιά τους από τον θάνατο, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Παρά την υποκείμενη ασθένειά της από καρκίνο, η Κατίνα Παξινού συμμετείχε στα γυρίσματα, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με αξιοθαύμαστο κουράγιο. Στο πλευρό της είχε νεαρούς ηθοποιούς όπως ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Κώστας Καστανάς και άλλοι.

Η Κατίνα Παξινού αντιμετώπισε τον καρκίνο καλπάζουσας μορφής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Παρά την ασθένεια, συνέχισε να ερμηνεύει στο θέατρο και πρωταγωνίστησε στο συμβολικό έργο "Μάνα Κουράγιο" του Μπρεχτ. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το καλοκαίρι του 1972 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όπου τιμήθηκε με έναν θερμό χειροκρότημα από το κοινό. Λίγους μήνες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 1973, πέθανε.

Η επίσημη σελίδα του "Σπιτιού του Ηθοποιού" στο Instagram δημοσίευσε μια σπάνια φωτογραφία της Κατίνας Παξινού από τον πρώτο της ρόλο στην όπερα "Βεατρίκη" όταν ήταν 20 ετών, για να την τιμήσει.

Πηγή: MUST