Εργάτες ύδρευσης στη νότια Ισπανία ανακάλυψαν μια «πρωτοφανή καλά διατηρημένη νεκρόπολη υπόγειων ασβεστολιθικών θόλων όπου οι Φοίνικες που ζούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο πριν από 2.500 χρόνια εκτιμάται πως έθαβαν τους νεκρούς τους.
Οπως αναφέρει ο Guardian, αρχαιολόγοι που εξερευνούν το σημείο - το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ρωμαϊκά ερείπια στην πόλη Οσούνα, 55 μίλια (90 χιλιόμετρα) ανατολικά της Σεβίλλης - λένε ότι το φοινικικο-καρχηδονιακό νεκροταφείο χρονολογείται από τον τέταρτο ή τον πέμπτο αιώνα π.Χ. και είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο καθώς τέτοιες τοποθεσίες είναι συνήθως σε παράκτιες περιοχές και όχι στην ενδοχώρα.
Αν και τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Ούρσο είναι πολύ γνωστά, η ανακάλυψη της φοινικικής νεκρόπολης έχει εκπλήξει τους αρχαιολόγους και τους ντόπιους.
Τα μόνα παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί γύρω από την ακτή του Κάντιθ, που ιδρύθηκε από τους Φοίνικες το 1100 π.Χ. και αποτελεί περιοχή από τις παλαιότερες και συνεχώς κατοικούμενες πόλεις της Ευρώπης.
Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν μέχρι στιγμής βρει οκτώ ταφικούς θόλους καθώς και σκάλες και χώρους που πιστεύεται ότι χρησίμευαν ως αίθρια.
Το τμήμα πολιτισμού και ιστορικής κληρονομιάς της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, που επιβλέπει τις ανασκαφές, δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι του ανακάλυψαν «μια σειρά από υπολείμματα αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας» που είναι «πρωτοφανή στην ενδοχώρα της Ανδαλουσίας».
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Mάριο Ντελγκάντο, περιέγραψε την ανακάλυψη ως πολύ σημαντική και πολύ απροσδόκητη. «Για να βρείτε μια νεκρόπολη από τη Φοινικική και Καρχηδονιακή εποχή με αυτά τα χαρακτηριστικά –με οκτώ τάφους, αίθρια και πρόσβαση σε σκάλες– θα πρέπει να κοιτάξετε στη Σαρδηνία ή ακόμα και στην ίδια την Καρχηδόνα», είπε.
Πηγή: GUARDIANΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.