ΚΑΙΡΟΣ

Γνωρίστε την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια στον κόσμο – Επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο της «Μυστηριώδους Κυρίας»

Γνωστή ως «Η μυστηριώδης κυρία», η ταριχευμένη γυναίκα αναλύθηκε πέρυσι από μια ομάδα Πολωνών ερευνητών

Το πρόσωπο της πρώτης εγκύου αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας στον κόσμο ανακατασκευάστηκε από ιατροδικαστές επιστήμονες.

Γνωστή ως «Η Μυστηριώδης Κυρία», η ταριχευμένη γυναίκα αναλύθηκε πέρυσι από μια ομάδα Πολωνών ερευνητών, οι οποίοι βρήκαν ένα έμβρυο μέσα στο στομάχι της. Πιστεύουν ότι πέθανε πριν από περίπου 2.000 χρόνια, ενώ βρισκόταν στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της και πιθανότατα ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών.

Τώρα, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν το κρανίο της και άλλα λείψανα για να δημιουργήσουν δύο εικόνες, που δείχνουν πώς μπορεί να έμοιαζε όταν ζούσε τον πρώτο αιώνα π.Χ.

Η Chantal Milani, Ιταλίδα ιατροδικαστής και μέλος του Warsaw Mummy Project, δήλωσε: «Τα οστά μας και ιδίως το κρανίο, δίνουν πολλές πληροφορίες για το πρόσωπο ενός ατόμου. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβές πορτρέτο, το κρανίο όπως και πολλά ανατομικά μέρη είναι μοναδικό και δείχνει ένα σύνολο σχημάτων και αναλογιών, που θα εμφανιστούν στο τελικό πρόσωπο».

Και πρόσθεσε: «Το πρόσωπο, που καλύπτει την οστική δομή, ακολουθεί διαφορετικούς ανατομικούς κανόνες, επομένως μπορούν να εφαρμοστούν τυποποιημένες διαδικασίες για την ανακατασκευή του, για παράδειγμα για να καθοριστεί το σχήμα της μύτης». 

Η «Μυστηριώδης Κυρία» λέγεται ότι βρέθηκε σε βασιλικούς τάφους στην Αίγυπτο. Η μούμια ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1800 και χρονολογείται στον πρώτο αιώνα π.Χ., εποχή κατά την οποία η Κλεοπάτρα ήταν βασίλισσα. 

Η μούμια μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στη Βαρσοβία τον Δεκέμβριο του 1826, την εποχή περίπου που έγιναν μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις από την αιγυπτιακή Κοιλάδα των Βασιλέων.

Το σώμα της είχε τυλιχτεί προσεκτικά σε υφάσματα και της είχαν αφήσει ένα πλούσιο σύνολο φυλαχτών για να τη συνοδεύσει στη μετά θάνατον ζωή.

Η μούμια πιστεύεται ότι είναι το πρώτο ταριχευμένο δείγμα, που είναι γνωστό ότι περιέχει έμβρυο και εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας. 

Ο ιατροδικαστής Hew Morrison δήλωσε: «Η ανακατασκευή του προσώπου ενός ατόμου από το κρανίο του θεωρείται συχνά ως έσχατη λύση σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί ποιος ήταν». 

Ο Δρ Wojciech Ejsmond, αρχαιολόγος από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, πρόσθεσε: «Για πολλούς ανθρώπους, οι αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες είναι κάτι το αξιοπερίεργο και κάποιοι τείνουν να ξεχνούν ότι κάποτε ήταν ζωντανοί άνθρωποι, που είχαν τις δικές τους ξεχωριστές ζωές, έρωτες και τραγωδίες».

Πηγή: skai.gr