Κλείσιμο

Η Ελλάδα στις τέσσερις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στις Εκθέσεις Βιβλίου της Σάρζα και της Γουαδαλαχάρα

Η εκδοτική ελληνική συμμετοχή στις τέσσερεις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, 41η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Liber, στη Μαδρίτη, στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Φρανκφούρτη, στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Σάρζα, και στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα, με τις οποίες κλείνει το τελευταίο τρίμηνο 2023, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Με πολυδιάστατο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο ενημερωτικό υλικό και επικοινωνιακή στρατηγική αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό των Εθνικών Περιπτέρων,η προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, από το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στις Εκθέσεις Βιβλίου της Σάρζα και της Γουαδαλαχάρα.

Αναλυτικότερα:

Στο Εθνικό Περίπτερο της Ελλάδας φιλοξενούνται συνολικά 23 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, προβάλλοντας περισσότερες από 350 εκδόσεις στα ελληνικά. Θα παρουσιαστούν, επίσης, τα μεταφρασμένα, σε άλλες γλώσσες, βιβλία που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του προγράμματος Greeklit.

Στην 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber της Μαδρίτης (Τετάρτη 4 με Παρασκευή 6 Οκτωβρίου) λαμβάνουν μέρος οι συγγραφείς και κριτικοί Δημήτρης Αγγελής, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Πόπη Αρωνιάδα, Ηλίας Καφάογλου, Χρίστος Κυθρεώτης, ο πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) και ο δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου καθώς και οι μεταφραστές Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο (José Antonio Moreno Juradο) και Φρανσίσκο Χαβιέρ Μοράλ Αρέβαλο (Francisco Javier Moral Arévalo). Στο Πρόγραμμα των ελληνικών εκδηλώσεων συμμετέχουν Ισπανοί και Ισπανόφωνοι λογοτέχνες, πανεπιστημιακοί, διευθυντές φορέων πολιτιστικών ιδρυμάτων, φεστιβάλ και ξένοι εκδότες.

Στην 75η ΔΕΒ Φρανκφούρτης (Τετάρτη 18 με Κυριακή 22 Οκτωβρίου) συμμετέχουν οι συγγραφείς Αριστείδης Αντονάς, Χρήστος Αστερίου, Νίκος Δαββέτας, Δημήτρης Δημητριάδης, Μάκης Τσίτας και Έλενα Χουζούρη, η κριτικός και δοκιμιογράφος Ελισάβετ Κοτζιά, ο υπεύθυνος των εκδόσεων Romiosini, ο μεταφραστής Κώστας Κοσμάς και η μεταφράστρια Μικαέλα Πρίντσινγκερ (Michaela Prinzinger).

Φέτος, στο Εθνικό Περίπτερο συμμετέχουν περίπου 50 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς. Θα προβληθούν περισσότερες από 360 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.

Στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρζα (1 με 12 Νοεμβρίου), έχουν προσκληθεί οι συγγραφείς Μίνως Ευσταθιάδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση και ο μεταφραστής Χάλεντ Ραούφ (Khaled Raouf). Στο Εθνικό Περίπτερο συμμετέχουν συνολικά 24 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς.Θα προβληθούν περίπου 180 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.

Στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα (Τετάρτη 25 Νοεμβρίου με Κυριακή 3 Δεκεμβρίου), η Ελλάδα συμμετέχει στο Περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Guest of Honor», με τους συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη, Έρση Σωτηροπούλου, Νίκο Χρυσό, τoν καθηγητή και συγγραφέα Νίκο Μπακουνάκη και τον πρόεδρο της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, συγγραφέα και μεταφραστή Μόσχο Μορφακίδη-Φυλακτό. Στο βιβλιοπωλείο που θα λειτουργήσει, στο περίπτερο της Ε.Ε.,σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα, είναι διαθέσιμες 30 ελληνικές εκδόσεις ( 2018-2023) μεταφρασμένες στην ισπανική γλώσσα όπως και τα βιβλία των προσκεκλημένων συγγραφέων.  

Το ΥΠΠΟ στην έκθεση της Γουαδαλαχάρα, σε συνεργασία με τον επιμελητή της διοργάνωσης του περιπτέρου της Ε.Ε, περιλαμβάνει, εκδηλώσεις για το έργο των συμμετεχόντων συγγραφέων, τις ισπανικές μεταφράσεις των δυο Ανθολογιών των Κρατικών Βραβείων (τόμος Ι. Διήγημα-Νουβέλα και τόμος ΙΙ. Ποίηση, ΥΠΠΟ 2020) καθώς και τη νέα έκδοση του ΥΠΠΟ, «Ελληνικός Κόσμος, 14ος-19ος αιώνας. Ιδέες-Γεγονότα-Γράμματα».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Μαρία Κάλλας, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής θα προβληθούν η «Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, (ευρωπαϊκό σινεμά), η πολιτιστική ζωή και ειδικότερα, η ελληνική βιβλιοπαραγωγή και το μεταφραστικό πρόγραμμα Greeklit. Το ΥΠΠΟ θα στη συνάντηση των Ευρωπαίων Διευθυντών Γραμμάτων, όπως και των διεθνών προγραμμάτων υποστήριξης μεταφράσεων, κ.ά.

Στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου Μαδρίτης, Φρανκφούρτης, Σάρζα και Γουαδαλαχάρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των συμμετεχόντων Ελλήνων συγγραφέων και θεματικές συζητήσεις με ξένους ομοτέχνους τους, ποιητικές βραδιές με απαγγελίες έργων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, εκδηλώσεις για τα αφιερωματικά λευκώματα των Αντώνη Σαμαράκη (ΥΠΠΟΑ 2020), Ιάκωβου Καμπανέλλη (ΥΠΠΟΑ 2022) και Άλκης Ζέη (υπό έκδοση), που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των «λογοτεχνικών ετών» αλλά και συναντήσεις με εκπροσώπους και επαγγελματίες του διεθνούς εκδοτικού κόσμου, κ.ά.

Στις Εκθέσεις Μαδρίτης, Φρανκφούρτης και Γουαδαλαχάρα θα παρουσιαστεί μεγάλη ψηφιακή Έκθεση για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας με τίτλο “Ο πολιτισμός του λόγου, 3500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσας” σε συνεργασία του ΥΠΠΟ με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ