Ούτε η πανδημία ούτε το τσουχτερό κρύο του βουνού εμπόδισαν φίλους και συνεργάτες του Αλέκου Φασιανού να παραβρεθούν σήμερα στην κηδεία τού σπουδαίου ζωγράφου, στο νεκροταφείο Παπάγου.
«Αυτή η ανέλπιστη αγάπη του κόσμου για τον Αλέκο Φασιανό είναι απόδειξη ότι παρά τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, διατηρούμε μέσα μας καλά συναισθήματα» είπε συγκινημένη η Μαρίζα Φασιανού στο προαύλιο του κοιμητηρίου, εκφράζοντας δημόσια ευχαριστίες για τους ανθρώπους απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης που εκδήλωσαν αυτές τις μέρες τη συμπαράσταση τους στην ίδια και τα παιδιά τους για την απώλεια.
Στο τελευταίο κατευόδιο του ακούραστου ζωγράφου, χαράκτη, ποιητή Αλέκου Φασιανού παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος (η αίθουσα που φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Παπάγου-Χολαργού στο Δημαρχιακό Μέγαρο, πήρε το όνομά του, μετά από πρόταση του), ο Βασίλης Θεοχαράκης, ο Θανάσης Καστανιώτης, ο Λάκης Παπαστάθης, η Φοίβη Αγγελοπούλου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, φίλοι του από την Τζιά κ.ά.
«Ο Αλέκος Φασιανός υπήρξε ένας μεγάλος ζωγράφος με παιδική ψυχή» είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης όταν ρωτήθηκε στην κηδεία από τους δημοσιογράφους αλλά και επειδή το ντοκιμαντέρ του για τον Αλέκο Φασιανό που είχε σκηνοθετήσει στην τηλεοπτική εκπομπή Παρασκήνιο έγραψε ιστορία: «Η πρώτη επίσκεψη του Αλέκου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, φοιτητής ακόμα στη Σχολή Καλών Τεχνών, τον οδήγησε στις αρχαίες μορφές τις οποίες όλη του τη ζωή προσπάθησε να τις ζωγραφίσει δίνοντας τους την όψη σύγχρονων Ελλήνων. Είναι το μοτίβο της ζωγραφικής του, ιδίως από τα αρχαία αγγεία, που τον έκανε διάσημο σ΄όλο τον κόσμο» είπε ο Λάκης Παπαστάθης και προσέθεσε: «Βλέπω τους φίλους του. Ήμασταν πολλοί φίλοι του Αλέκου. Κι όλοι μαζί με μια φωνή τού λέμε: ΑΘΑΝΑΤΟΣ».
Ανάμεσα στους νεότερους φίλους του καλλιτέχνη ο κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος έχει επιμεληθεί δώδεκα -από τις αμέτρητες- εκθέσεις του Αλέκου Φασιανού, έδωσε το ”παρών” στο κατευόδιο του Αλέκου Φασιανού, ενός «ανεξάντλητου ζωγράφου με οικουμενική αποδοχή, ενός εξίσου σπουδαίου χαράκτη αφού 500 σειρές χαρακτικών του ορίζουν αυτή την εξελικτική του περιπέτεια, σφραγισμένη με επιτυχίες». «Το έργο του Φασιανού», όπως είπε ο Τάκης Μαυρωτάς «αποτυπώνει την ιερότητα της καθημερινότητας».
Ο Κώστας Γαβράς αποχαιρετά τον «φωτεινό» του φίλο Αλέκο Φασιανό
Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, "υποδειγματικό, ζωγράφο φιλόσοφο", με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας. Σε επιστολή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σκηνοθέτης, που θα γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά του τον Φεβρουάριο, χαιρετίζει "το μοναδικό και τόσο προσωπικό έργο του ζωγράφου, ο οποίος συχνά αναφερόταν ως ο "Έλληνας Πικάσο" ή ο Ματίς της σύγχρονης εποχής. Οι δυο φίλοι μοιράζονταν μεταξύ άλλων την αγάπη της Γαλλίας, την αγάπη της Ελλάδας και την αγάπη της Κέας, νησιού των Κυκλάδων.
Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού για τον Αλέκο Φασιανό
«Έφυγε από τη ζωή ο συντοπίτης μας Αλέκος Φασιανός, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά και μια σπουδαία παρακαταθήκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Παπάγου-Χολαργού. Ο Αλέκος Φασιανός είχε φιλοτεχνήσει τα λογότυπα του Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και ο δήμος Παπάγου-Χολαργού τον είχε τιμήσει με το "Βραβείο Περικλέους" το 2019. Προς τιμήν του το 2021, η αίθουσα που φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Παπάγου-Χολαργού στο Δημαρχιακό Μέγαρο, πήρε το όνομά του, μετά από πρόταση του δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέκος Φασιανός έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 87 ετών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.