ΚΑΙΡΟΣ

Η έκθεση «Ντροπή - Ευρωπαϊκές ιστορίες» εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων

Μέχρι τη Κυριακή 8 Οκτωβρίου

Η έκθεση «ΝΤΡΟΠΗ - Ευρωπαϊκές Ιστορίες», μια μοναδική συλλογή 100 πορτρέτων ενηλίκων θυμάτων παιδικής κακοποίησης από όλη την Ευρώπη, εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66, στο Θησείο. Είναι έργο τoυ  βραβευμένου δημοσιογράφου Simone Padovani για την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης, ένα έργο που δίνει φωνή στα θύματα κακοποίησης και επιδιώκει να καταδείξει τις αδικίες που υπέστησαν ως παιδιά, να αφυπνίσει αλλά και να ανοίξει στην Ευρώπη το δημόσιο διάλογο πάνω στο θέμα των παραβιάσεων.
Η έκθεση είναι Ευρωπαϊκή, τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, και στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

 Aγγελική Βεργίτση, Διευθύντρια - Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Η ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της κακοποίησης των παιδιών

Κακοποιήσεις στις κλειστές δομές, παιδιά που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους, οι αναγκαστικές υιοθεσίες, οι κακοποιήσεις από κληρικούς: δεκάδες χιλιάδες θύματα εκμετάλλευσης, κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης ζουν στο κέντρο της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα της κακοποίησης που έχουν υποστεί, εξακολουθούν να έχουν σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα μέχρι σήμερα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, γήρατος ή κοινωνικής απομόνωσης, χωρίς ειδική υποστήριξη από το κράτος και την κοινωνία. «Τα θύματα εξακολουθούν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα από την κακοποίηση που βίωσαν ως παιδιά. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες έχουν ακόμα και σήμερα αποτύχει να αναγνωρίσουν, να συμφιλιωθούν με το γεγονός των κακοποιήσεων και εν τέλει να αποκαταστήσουν το δίκαιο. «Αυτό δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες», λέει ο Guido Fluri. Μαζί με ομάδες επιζώντων από όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης (www.justive-initiative.eu), η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της κακοποίησης στην Ευρώπη.

Χάρη στην Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης, υπεβλήθει ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης,  του οποίου η Ελλάδα είναι επίσης μέλος. Σύμφωνα με το ψήφισμα, αυτή η πολιτική πρωτοβουλία έχει έναν σαφή στόχο:  το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών στις επιμέρους χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν την επίσημη αναγνώριση των παιδιών που έχουν υποστεί κάθε είδους βία, σεξουαλική, σωματική ή ψυχολογική. Ομοίως, η πρόταση ζητά τα θύματα να λάβουν κάποια μορφή αποζημίωσης και οι υφιστάμενοι νόμοι στα κράτη μέλη να προσανατολίζονται προς την προστασία όλων των παιδιών από την κακοποίηση και την κακομεταχείριση.

Στην Ελλάδα, επίσης, υπάρχουν χιλιάδες επιζώντες κακοποίησης. Η έκθεση στην Αθήνα έχει ως στόχο να ανοίξει τα μάτια όσων την επισκέπτονται, λέει η διευθύντρια του Hub της Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης, Αγγελική Βεργίτση: «Η έκθεση στην Αθήνα θα πρέπει να εντείνει τη συζήτηση για τις  παραβιάσεις και εδώ στην Ελλάδα. Όπως και αλλού στην Ευρώπη, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης για την προστασία των παιδιών. Οι επιζώντες του παρελθόντος πρέπει να δικαιωθούν και τα παιδιά του σήμερα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη προστασία».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & Εκστρατεία #safeforkids για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου

Η Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει και υποστηρίζει πολιτικές εκστρατείες για την αλλαγή της νομοθεσίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο με δεδομένο πως η κλίμακα του φαινομένου αυξάνεται εκθετικά.  Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης ξεκίνησε μια συλλογή υπογραφών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας παιδιών στο διαδίκτυο.
Η αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας στο διαδίκτυο απαιτεί σαφείς κανόνες και προστατευτικά μέτρα. Οι πάροχοι διαδικτύου θα πρέπει να είναι νομικά υποχρεωμένοι να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν το καταχρηστικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο.

75.000 Έλληνες και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την έκκληση για ασφαλές #safeforkids διαδίκτυο και μπορούν ακόμα και τώρα να το κάνουν, στη διεύθυνση: https://justice-initiative.eu/el/petition/

Η εκστρατεία συνεχίζεται, γιατί κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

ΝΤΡΟΠΗ – Ευρωπαϊκές ιστορίες

MEXΡΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Μελίνα, Ηρακλειδών 66, 11851 Θησείο, Αθήνα.  (τηλ. 210 3452150)

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2023/2024 .

Περισσότερες πληροφορίες/επαφές μέσων ενημέρωσης:

Αγγελική Βεργίτση (Hub Director, Justice Initiative-Greece) 
Τηλέφωνο +30 6937 903709 mail: greece@justice-initiative.eu a.vergitsi@gmail.com 


 

Πηγή: skai.gr