ΚΑΙΡΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου αναποφάσιστη για το πού πρέπει να βρίσκονται

«Νομίζω ότι αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο είναι σε ποιον ανήκουν τα πράγματα; Πού ανήκουν; Ποιος έχει το δικαίωμα να τα βλέπει;»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αναποφάσιστη ως προς το τι δέον γενέσθαι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Λονδίνο δηλώνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέλη του Συμβουλίου των Επιτρόπων διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου.

Η καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Μαίρη Μπίαρντ αναφέρει σε podcast της εφημερίδας Times: «Βλέπω τα καλά και τα κακά επιχειρήματα και στις δύο πλευρές του ζητήματος. Και όσο περισσότερο τα επεξεργάζομαι, τόσο περισσότερο μένω αναποφάσιστη. Νομίζω ότι (το ζήτημα) αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο είναι σε ποιον ανήκουν τα πράγματα; Πού ανήκουν; Ποιος έχει το δικαίωμα να τα βλέπει;»

Ο οικοδεσπότης του podcast Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς σημειώνει πως το 2019 περίπου 1,8 εκ. επισκέπτες βρέθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης πληρώνοντας εισιτήριο, ενώ την ίδια χρονιά το Βρετανικό Μουσείο υποδέχθηκε 6,2 εκ. επισκέπτες δωρεάν.

«Παρόλα αυτά», προσθέτει ο ίδιος, «είναι εύκολο να δει κανείς πως υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερη λαϊκή απαίτηση στην Ελλάδα για τα μάρμαρα να επιστραφούν από όση υπάρχει στη Βρετανία για να παραμείνουν».

Ο γνωστός αρθογράφος των Times παραθέτει και μία ακόμα παράμετρο, το γεγονός ότι του χρόνου το Βρετανικό Μουσείο αναμένεται να ανακοινώσει ένα τεράστιο και ακριβό πρόγραμμα κτιριακής ανακαίνισης, για το οποίο θα χρειαστεί δημόσια στήριξη.

«Η υποψία μου είναι πως οι επίτροποι θα κοιτάξουν να δανείσουν τα μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα ενόσω αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Αλλά θα τα έδιναν πίσω οι Έλληνες;», προσθέτει ο δημοσιογράφος των Times.
 

Πηγή: skai.gr