Κλείσιμο

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μεγάλο αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο

Μάλιστα, μέρος του έργου του Κανελλόπουλου θα αποκατασταθεί από το Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τη μοναδική, ποιητική, κινηματογραφική ματιά του Τάκη Κανελλόπουλου θα αναδείξει το 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει προς τιμήν του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Το αφιέρωμα συνθέτουν προβολές ταινιών του οραματιστή δημιουργού από τη Θεσσαλονίκη, μία πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση στο Λιμάνι για το κινηματογραφικό και λογοτεχνικό του έργο, αλλά και η παρουσία του πολυβραβευμένου ιστορικού και συγγραφέα Μαρκ Μαζάουερ, που θα προχωρήσει σε μία ξεχωριστή συζήτηση με τους θεατές στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Μακεδονικός γάμος (1960), Θάσος (1961), Ουρανός (1962), Εκδρομή (1966), Παρένθεση (1968), Η τελευταία άνοιξη (1972), Το χρονικό μιας Κυριακής (1975), Ρομαντικό σημείωμα (1978) και Σόνια (1980).

Μάλιστα, μέρος του έργου του Κανελλόπουλου θα αποκατασταθεί από το Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Το σινεμά του Τάκη Κανελλόπουλου, ιδιοσυγκρασιακό, νοσταλγικό και εξομολογητικό, εκπέμπει τρυφερότητα απέναντι σε ήρωες που δίνουν εσωτερικές μάχες και παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που δεν δίνει χώρο στην ευαισθησία, στη μελαγχολία, στις τύψεις για τις ευκαιρίες που χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Μετατρέποντας τόσο την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και το μακεδονικό τοπίο σε ανθρωπολογικό καμβά, καθώς σμιλεύει τη μοίρα των ανθρώπων με το φορτίο και τους δεσμούς που κουβαλούν οι τόποι και οι μνήμες τους, ο Κανελλόπουλος χτίζει ένα σύμπαν βαθιά λυρικό, αλλά συγχρόνως ατόφιο και βιωματικό. Οι εννιά ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του Τάκη Κανελλόπουλου, οι οποίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, δίνουν τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει εκ νέου έναν δημιουργό που επηρέασε τους πρωτοπόρους του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ.

Το αφιέρωμα επίσης θα πλαισιώνεται από μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση σε επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου Μανώλη Κρανάκη, που θα μεταμορφώσει το κτίριο του Δυτικού Φυλακίου Εισόδου της Πύλης 1 του Λιμανιού σε μια οπτικοακουστική κάψουλα που κλείνει μέσα της τις εμμονές, τη ανθρωπο-γεωγραφία και όλα τα σύμβολα που έκαναν τον Τάκη Κανελλόπουλο μια από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές μορφές στο ελληνικό σινεμά.

«Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει την πόρτα στο διακριτό του σύμπαν, συστήνοντας στη νεότερη γενιά τις ταινίες του, τη μακεδονική ενδοχώρα όπως την αποθέωσε στο έργο του, τις μουσικές των ταινιών του από σπουδαίους συνθέτες όπως τον Νίκο Μαμαγκάκη, την Ελένη Καραΐνδρου και τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τα διηγήματά του, μέσα από αναγνώσεις από δημοφιλείς ηθοποιούς σκηνοθέτες και συγγραφείς, όπως τη Ζυράννα Ζατέλη, τη Σοφία Κόκκαλη, τον Ζαχαρία Μαυροειδή και τη μούσα του Τάκη Κανελλόπουλου, Αιμιλία Υψηλάντη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το Φεστιβάλ θα έχει τη χαρά να υποδεχτεί στη σκηνή του Ολύμπιον τον Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος, μετά την προβολή της ταινίας «Ουρανός», θα μιλήσει για το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας, τη σχέση της με την επίσημη ιστορία και τη συμβολή του Τάκη Κανελλόπουλου στην παραγωγή της εθνικής μας μνήμης. Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από τα social media του Φεστιβάλ και του SNFPHI. Μάλιστα η ταινία θα προβληθεί με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές, στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ