Δύο μήνες (και κάτι) παραστατικών και μουσικών εκδηλώσεων ανοίγουν σε μερικές ώρες ως ένα πανόραμα προτάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Με εξαίρεση τα δύο Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ – το Grape, την πλατφόρμα προώθησης ελληνικών παραγωγών στο εξωτερικό και το Subset, ένα σύνολο νέας μουσικής γραφής – που μοιάζουν να λειτουργούν ως πιο συμπαγείς οργανισμοί, η φετινή φεστιβαλική διοργάνωση επιφυλάσσει σημαντικές φωνές από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή του θεάτρου, του χορού, της περφόρμανς και της μουσικής.
Μια πρώτη διαλογή ανάμεσα σε αυτά που αξίζει να δείτε και άλλα που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε, αθροίζονται σε 22 επιλογές στην Πειραιώς 260 και στο Ηρώδειο, στον φετινό προγραμματισμό.
-
«Μαντάμα Μπατερφλάϊ» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τρία χρόνια μετά τον «Βόϋτσεκ», ο κορυφαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι και πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή. Αυτή τη φορά για να σκηνοθετήσει, στη σκηνή του Ηρωδείου, ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα του Πουτσίνι, με τα στοιχεία από την ιαπωνική μουσική παράδοση, τις κλιμακώσεις και τις ποιότητες μουσικής δωματίου.
Πότε: 1, 4, 7 και 10 Ιουνίου
-
«Bίι» στην Πειραιώς 260
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έρχεται ο πρωτοποριακός Ρώσος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι και πρότινος του περίφημου Κέντρου Γκόγκολ της Μόσχας, ακτιβιστής υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πολέμιος του Πούτιν και αυτοεξόριστος στη Γερμανία, ο Σερεμπρένικοφ παρουσιάζει έναν αντιπολεμικό ύμνο. Βασισμένος σε μια φανταστική νουβέλα τρόμου που έγραψε το 1835 ο Νικολάι Γκόγκολ, με ήρωα ένα τρομακτικό πλάσμα που το έλεγαν Βίι, ο Σερεμπρένικοφ δημιουργεί μια, αφόρητης σκληρότητας όσο και ποιητικά ισχυρή, παράσταση για την εισβολή στην Ουκρανία.
Πότε: 7 & 8 Ιουνίου
-
«Οι ονειροπόλοι» στην Πειραιώς 260
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία μνημειώδη εμφάνιση τους στο Φεστιβάλ Αθηνών με τα «Ερωτευμένα άλογα» και η ομάδα των «Εν δυνάμει» επιστρέφουν τώρα υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Βιεννέζου χορογράφου Μίκαελ Κλίεν. Μαζί παρουσιάζουν ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας, πεδίο δράσης τόσο της ομάδας όσο και του Κλίεν. Η ιδέα εμπνέεται από το θεατρικό έργο «Die Schwärmer» του Ρόμπερτ Μούζιλ, που μιλά για τη δυνατότητα συνύπαρξης λογικής και ονείρου: Σ’ έναν άδειο βιομηχανικό χώρο, εντός ενός περιβάλλοντος που συντίθεται από ένα ηλεκτροακουστικό ηχοτοπίο, μια ομάδα από 50 ανθρώπους με μεικτές ικανότητες κινούνται στον χώρο σε προσωπικές πορείες που οι ίδιοι δημιουργούν.
Πότε: 7, 8 και 9 Ιουνίου
Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.