Ο ΣΚΑΪ τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ανήμερα της 25ης Μαρτίου με δύο μεγάλες παραγωγές ιστορικών ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν το μεγαλείο του απελευθερωτικού Αγώνα ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό.
Δείτε το trailer:
Στις 15.10, το «1821», η σειρά ντοκιμαντέρ σε μία συγκλονιστική τηλεταινία, που διηγείται την ιστορία της Επανάστασης του 1821, από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και την άφιξη του Όθωνα.
Με αφηγητή τον Μηνά Χατζησάββα και ιστορικούς συμβούλους τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Ιάκωβο Μιχαηλίδη, το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα σημαντικότερα γεγονότα και επικεντρώνεται στις κορυφαίες στιγμές της επανάστασης που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και επηρέασαν καθοριστικά την έκβαση του πολέμου, όπως η Σφαγή της Χίου, η Μάχη του Πέτα, η Έξοδος του Μεσολογγίου και η Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Στις 18.45, «1821, Οι Ήρωες». Μια σειρά ντοκιμαντέρ με τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια των ηρώων της.
Η ζωή και η ιστορία ενός από τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά πρόσωπα της επανάστασης, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, τον οποίο ενσαρκώνει ο Αργύρης Πανταζάρας.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν ο νόθος γιος της καλόγριας και ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς της επανάστασης. Μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής του πριν το 1821 σκιαγραφούμε τον τολμηρό νέο που από το τίποτα κατέληξε πρωτοπαλίκαρο του Αλή Πασά και αποφάσισε να πολεμήσει για τη δημιουργία μιας ελεύθερης Ελλάδας. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται όλη η πορεία του: οι σημαντικότερες στρατιωτικές επιτυχίες του, η στρατηγική του ευφυΐα, οι συγκρούσεις με τον Μαυροκορδάτο και η δίκη του, η αναγνώρισή του ως αρχιστράτηγος της Ρούμελης, οι προσπάθειές του για την απελευθέρωση της Αθήνας και οι διαφωνίες του με τους επιβεβλημένους ξένους στρατηγούς μέχρι τον πρόωρο και σκιώδη θάνατό του.
Αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στις 21.00, η σειρά «1821, Οι Ήρωες» «συναντά» τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τον οποίο υποδύεται ο Λεωνίδας Κακούρης.
Ο στρατηγός της επανάστασης, ο γέρος του Μοριά. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πελοπόννησο έζησε με μία επιθυμία: να δει τον τόπο του ελεύθερο. Μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής του πριν το 1821, εξετάζουμε τις συνθήκες που τον οδήγησαν να συμμετάσχει τόσο ένθερμα στην επανάσταση. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται όλη η πορεία του από το 1821 έως το τέλος του. Οι εμβληματικές του μάχες: Βαλτέτσι, πολιορκία της Τρίπολης, Δερβενάκια, απελευθέρωση Ναυπλίου, συγκρούσεις με Δράμαλη και Ιμπραήμ, η στρατηγική του σκέψη, οι ηγετικές του ικανότητες, η σχέση του με τους πολιτικούς και με τον Καποδίστρια. Οι λόγοι της πρώτης και της δεύτερης φυλάκισής του και η δίκη του. Η τελική του αναγνώριση και οι λόγοι που αποτελεί έναν άνθρωπο-ήρωα, ένα σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία έως και σήμερα.
Αμέσως μετά, η γυναίκα που ξεχώρισε με την προσφορά της και τις θυσίες της στον αγώνα της επανάστασης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα σε ένα ακόμα αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ «1821, Οι Ήρωες».
Μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής της πριν το 1821, σκιαγραφούμε τη γυναίκα που μετά τον χαμό του δεύτερου άντρα της αποφασίζει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της ζωής της και να λάβει ενεργό μέρος στον αγώνα. Παρακολουθούμε την πορεία της ζωής της μέσα στην επανάσταση: η προσφορά της με 2 καράβια στην πολιορκία του Ναυπλίου, η συμμετοχή της στην πολιορκία της Τρίπολης, η αναγνώρισή της από όλους τους οπλαρχηγούς ως ίση, η συμμαχία της με τον Κολοκοτρώνη και η αποκαθήλωσή της στη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πολέμου. Η επιστροφή της στις Σπέτσες και ο άδικος χαμός της. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν μία εμβληματική προσωπικότητα όχι μόνο της επανάστασης αλλά και των γυναικών που ξεχώρισαν σε μια εποχή γεμάτη προκαταλήψεις και ανισότητες. Τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα συναντά υποκριτικά η Θεοφανία Παπαθωμά.
Ένα αφιέρωμα στο γεγονός που σφράγισε τη νεότερη ιστορία, τον ένδοξο αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης, την Παρασκευή 25 Μαρτίου, στον ΣΚΑΪ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.