Φωτογραφικά στιγμιότυπα που προκαλούν θλίψη και προβληματισμό και άλλα που γεννούν αισθήματα αισιοδοξίας και ελπίδας και εκφράζουν τον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων που τα απαθανάτισαν. Εικόνες σχεδόν άρτιες καλλιτεχνικά παρόλο που πίσω από τον φωτογραφικό φακό δεν κρύβονται επαγγελματίες. Η διαφορετική αυτή έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται σήμερα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., παρουσιάζει έργα πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία».
Η καθημερινότητα στην Αθήνα μέσα από μια οπτική στην οποία δεν έχουν όλοι …πρόσβαση, καθώς και απόψεις της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και εποχές, όπως τις αποτύπωσαν μέλη της «σχεδίας», αφηγούνται -κατά κάποιον τρόπο- στον επισκέπτη όσα θέλουν να εκφράσουν.
«Μέσα από την τέχνη και συγκεκριμένα μέσα από τη φωτογραφία, οι άνθρωποι ξανασυνδέονται με τον εαυτό τους, με την κοινωνία, με τον επισκέπτη και συνομιλούν μαζί του», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής του περιοδικού «σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης, τονίζοντας την ανάγκη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι να είναι ...ορατοί.
«Βλέπουμε ότι οι φωτογραφίες εστιάζουν σε θέματα που τους συγκινούν, που τους αρέσουν, που τους δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Εμείς προσέξαμε να μπουν τα έργα με μία σειρά που ξεκινάει από τα αστικά τοπία και σιγά σιγά μεταφερόμαστε στα έργα που πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη μορφή», επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Νίκος Βιάνας.
Η έκθεση με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού» - Η ζωή στην πόλη μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του περιοδικού δρόμου «σχεδία», γίνεται με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του δημοφιλούς περιοδικού δρόμου.
Εκείνη ήταν και η περίοδος που οι πωλητές ξεκίνησαν μία περιήγηση στους δρόμους της πόλης με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και την καθοδήγηση του καταξιωμένου φωτογράφου Νίκου Πηλού.
«Οι άνθρωποι της σχεδίας μας, είναι εσύ και εγώ που έχουμε χάσει τα πάντα. Στα πάντα περιλαμβάνεται το σπίτι, η οικογένεια, η δουλειά, η πίστη στον εαυτό μας. Υπάρχει ακόμη θυμός για το ότι αποτύχαμε ή γιατί δεν μας στήριξε η κοινωνία», δηλώνει ο Χρήστος Αλεφάντης, εξηγώντας ότι όταν συμβαίνουν όλα αυτά, χάνονται και οι επιθυμίες. «Όταν κάποιον τον εγκλωβίζει η φτώχεια και δεν έχει πέντε ευρώ να φάει, προφανώς δεν έχει χρόνο να σκεφτεί πράγματα τα οποία αφορούν στο ευ ζην. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε, είναι να αποκτήσουν οι άνθρωποι πρόσβαση στις απλές χαρές της ζωής, στις οποίες εμείς οι υπόλοιποι -από ευλογία ή από τύχη- έχουμε ακόμη. Αυτές είναι μία επίσκεψη σε ένα μουσείο, σε ένα σινεμά, σε μία συναυλία, σε ένα θέατρο…», συμπληρώνει. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν να παραδίδουν στους ανθρώπους της σχεδίας σεμινάρια φωτογραφίας με αποτέλεσμα να προκύψουν χιλιάδες φωτογραφίες που αποτελούν μία μοναδική κοινωνική καταγραφή.
Μέρος αυτής της δουλειάς παρουσιάζεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποια από τα έργα εκτέθηκαν την άνοιξη του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την ίδια περίοδο. Είναι εκτυπωμένα σε μεταλλικές επιφάνειες, προσφέροντας άψογη παρουσίαση των φωτογραφιών.
«Βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες, θα κατανοήσει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων αυτών δέκα χρόνια πριν, σε μια περίοδο κρίσης, όπου ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα συνολικά για την ελληνική κοινωνία. Στις εικόνες παρατηρείται εξαθλίωση και φθορά, τόσο κοινωνική όσο και οικονομική, αλλά υπάρχουν και έργα που εκπέμπουν αξιοπρέπεια και σεβασμό και αφορούν στον άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει, να ονειρεύεται, να αγωνίζεται», συμπληρώνει ο κ. Βιάνας.
Αν και στα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε που έγιναν οι συγκεκριμένες λήψεις η ζωή όλων έχει αλλάξει, αυτό που μένει ίδιο είναι η δύσκολη πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που βιώνουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, γι’ αυτό και η έκθεση παραμένει επίκαιρη.
Φωτογράφοι είναι οι: Λευτέρης Ελευθεράκης, Μπέσσυ Ζαχάρη, Γιάννης Κώτσος, Χρήστος Μπακογιάννης, Αλέξανδρος Νάνος, Ματίνα Πασχάλη, Ιουλία Συμεωνίδου, Γιάννης Φωκάς, Χρήστος Δόκαλης, Νίκος Κακαβαλάδης, Φωτεινή Ραμπαβίλα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι σήμερα στις 19:30, ενώ θα παραμείνει στο Τελλόγλειο έως τις 12 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.