Τα εγκαίνια του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας, πραγματοποίησε απόψε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την διάρκεια τελετής που έγινε στον περιβάλλοντα χώρου του αρχαιολογικού μνημείου.
Η κατασκευή του Ρωμαϊκού Σταδίου το τελευταίο τέταρτο του 1ου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, σχετίζεται με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας το 86 μ.Χ. και αποδίδεται σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού.
Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας της η Λίνα Μενδώνη, «το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο βλέπουμε αποκατεστημένο και αναδεδειγμένο σε ένα μικρό μέρος του, είναι ίσως το μεγαλύτερο μνημείο της περιόδου εκείνης στον ελλαδικό χώρο», προσθέτοντας, ότι «είναι ένα μοναδικό μνημείο στο μέγεθός του και αυτό ακριβώς τεκμαίρει την σημασία που είχε η Πάτρα στην περίοδο της ρωμαιοκρατίας».
Αναφερόμενη στις προσπάθειες ανάδειξής του μνημείου, η Λίνα Μενδώνη είπε ότι «το μνημείο καταχώθηκε, χτίστηκαν οικοδομήματα από πάνω, αλλά από την δεκαετία του '70 το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να τα απαλλοτριώσει και ήδη έχουν απαλλοτριωθεί πολλά».
Όμως, όπως συμπλήρωσε, «μένουν και άλλες απαλλοτριώσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν, προκειμένου το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του συγκεκριμένου μνημείου να αναδειχθεί και να αποδοθεί στην πόλη».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει συνεννοηθεί με τον Δήμο για την κατεδάφιση τεσσάρων ακινήτων και εμείς θα επιδιώξουμε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και των άλλων αναγκαίων κτιρίων, προκειμένου να ανακτηθεί για την πόλη το Ρωμαϊκό Στάδιο».
Επίσης, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας και προφανώς η μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η κατά το δυνατόν ανάδειξη του μεγαλύτερου τμήματος του πολιτιστικού μας αποθέματος».
Παράλληλα, μίλησε για «την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην κοινωνική συνοχή, στην παιδεία και την εκπαίδευση, αλλά και στην ανάπτυξη της όποιας περιοχής και εν προκειμένω της Πάτρας».
Αναφερόμενη στο γειτονικό Ρωμαϊκό Ωδείο και στα έργα που γίνονται στο συγκεκριμένο μνημείο, είπε ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε, πως αυτά τα δύο τα μνημεία θα ενοποιηθούν, ώστε να γίνουν από κοινού επισκέψιμα».
Ακόμη, η Λίνα Μενδώνη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημοτικό θέατρο, «Απόλλων», λέγοντας ότι «η αποκατάσταση του θεάτρου είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στη προγραμματική περίοδο 2014-2020», προσθέτοντας ότι «οι μελέτες προχωρούν με τους σωστούς ρυθμούς και το έργο περνά αμέσως στην επόμενη προγραμματική περίοδο προκειμένου να υλοποιηθεί».
Επομένως, συνέχισε, «μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας έχουμε τρία πολύ σημαντικά έργα, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν εντελώς τον πολιτιστικό και τον τουριστικό χάρτη της πόλης».
Όσον αφορά το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ένα εμβληματικό μνημείο που βρισκόταν στο κέντρο της ρωμαϊκής Πάτρας. Τα εντυπωσιακά ερείπιά του σήμερα είναι ορατά επί της οδού Ηφαίστου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της σύγχρονης πόλης. Στο Στάδιο λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί και αθλητικοί αγώνες, τα ‘Καισάρεια', καθώς και αγώνες μονομάχων.
Το έργο, προϋπολογισμού 335.000,00 ευρώ υλοποιήθηκε στο διάστημα 2020-2023 με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «INTERREG Ελλάδα ¬- Ιταλία V¬-Α 2014¬-2020».
Πέραν της αρχικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης των μνημειακών καταλοίπων, κατά την υλοποίησή του έργου εκπονήθηκαν επιπλέον τέσσερεις μελέτες, απαραίτητες για την πλήρη αποκατάσταση και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του Σταδίου και του περιβάλλοντα χώρου του. Στη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, γεωτεχνικές και διαχείρισης ομβρίων, βελτίωσης προσβασιμότητας για όλους και ανάδειξης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.