Σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί αποκαλύπτονται με αφορμή τα έργα που γίνονται στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι καθώς και τους οδικούς άξονες που θα οδηγούν προς αυτό από το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και το Αρκαλοχώρι.
«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια αρχαιολογικών ερευνών και τη διερεύνηση περίπου 30 ανασκαφικών θέσεων θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό να ενημερωθεί το κοινό για την ανασκαφή που πραγματοποιείται», δήλωσε στο Cretalive η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη.
Τα ευρήματα έχουν καταδείξει όλη τη διαχρονία της κατοίκησης στην Πεδιάδα από τη νεολιθική εποχή, τους προϊστορικούς χρόνους, τη μινωική μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο. «Υπάρχει πληθώρα ευρημάτων που καταδεικνύει θέσεις οικιστικές, οχυρωματικές, αγροτοβιοτεχνικές που δείχνουν ότι η περιοχή είχε μία μεγάλη ανάπτυξη και οικονομική και πολιτισμική σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας και ιδιαίτερα κατά τη Μινωική περίοδο» επισήμανε η ίδια.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται στον αρχαιολογικό τομέα του έργου πάνω από 120 άτομα: αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, τεχνικοί, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι. «Συντονιζόμαστε όλοι μαζί ώστε όχι μόνο να διασωθούν όλα τα ευρήματα που υπάρχουν στην Πεδιάδα αλλά και να αναδειχθούν για τις επόμενες γενιές» δήλωσε στο Cretalive η κ. Δανάη Κοντοπόδη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και γενική συντονίστρια των αρχαιολογικών εργασιών στο έργο του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι.
Τα ευρήματα είναι επίσης σημαντικά διότι καταδεικνύουν τη σύνδεση της Πεδιάδας με άλλα σημαντικά κέντρα της εποχής του χαλκού αλλά και μετέπειτα όπως η Κνωσσός, τα Μάλια, το Αρκαλοχώρι, ο Γαλατάς κτλ.
Σπουδαία είναι επίσης τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων και για έναν ακόμα λόγο: διότι βοήθησαν τους αρχαιολόγους να συμπληρώσουν ένα παζλ της ιστορίας διαχρονικά.
Οι πολυάριθμες θέσεις που ερευνήθηκαν στο πλαίσιο των μεγάλων δημόσιων έργων (κατασκευή αεροδρομίου και οδικών αξόνων) έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά την αρχαιότητα τεκμηριώνοντας την αδιάλλειπτη κατοίκηση και την ευμάρεια της ευρύτερης περιοχής από την προϊστορία έως τον μεσαίωνα.
Μουσείο 900 τ.μ. εντός του νέου αεροδρομίου
Ένα νέο μουσείο 900 τετραγωνικών μέτρων προβλέπεται να δημιουργηθεί εντός του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι καθώς και ένας υπαίθριος χώρος οι οποίοι θα στεγάσουν τα χιλιάδες σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τη αρχαιολογική σκαπάνη.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρες κατασκευές αποσπάστηκαν, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας τους, προκειμένου να μεταφερθούν και να εκτεθούν στο νέο ειδικό χώρο εντός του αεροδρομίου.
«Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο στις αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται εδώ στο Καστέλι καθώς τα ευρήματα είναι πολλά και σπουδαία. Συνεργαζόμαστε άριστα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Υπουργείο Πολιτισμού και ελπίζουμε στη νέα περίοδο που έρχεται, δηλαδή κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου, τα ευρήματα να αποτελέσουν κομμάτι της ζωντανής κοινωνίας του Καστελίου» τόνισε στο Cretalive ο κ. Μιχάλης Γκινάλης αρχαιολόγος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
«Τα σύγχρονα ανθρώπινα έργα κοινής ωφέλειας αποτελούν επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που επιδρούν καταλυτικά στο στενό και ευρύτερο ανθρώπινο περιβάλλον. Συχνά δε έχουν κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις τους στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Πρέπει ωστόσο να παραδεχθούμε ότι χωρίς τα έργα ποτέ δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί τόσες πολλές και τέτοιας κλίμακας ανασκαφικές έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή και τα περισσότερα από τα σημαντικά για την ιστορία της περιοχής ευρήματα θα είχαν μείνει για πάντα στο σκοτάδι», σημείωσε καταληκτικά η κ. Συθιακάκη.
Το νέο μουσείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του με την παράδοση του νέου αεροδρομίου, δηλαδή περί το 2027.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.