Στη διαδρομή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες περνούν ανάμεσα από το Διόνυσο και την Αριάδνη που αναπαρίστανται στα αντίγραφα των «Mαγεμένων» που βρίσκονται στον εξωτερικό του χώρο, ενώ δίπλα στην είσοδο βλέπουν ένα μεγάλο πιθάρι του 4ου αι π. Χ. το ύψος του οποίου ξεπερνά τα δύο μέτρα. Αντίστοιχα στο αίθριο του μουσείου βλέπουν μία σαρκοφάγο του 3ου μ.Χ. αιώνα όπου είναι εικονογραφημένος ο τρύγος και σε πολλά από τα εκθέματα στο εσωτερικό του μουσείου συναντούν αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της αμπέλου, την παραγωγή του οίνου και την οινοποσία.
Με αυτήν την αφορμή το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται το πρώτο μουσείο – σταθμός στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis, η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγικών τοποθεσιών μέσω της χαρτογράφησης και της διατήρησης των ιστορικών αμπελώνων και των οινοποιητικών μεθόδων.
«Ο πολιτισμός της αμπέλου και του κρασιού, ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κουλτούρας, οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, με τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων ήδη από την προϊστορία, να είναι θεμελιώδης», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε νωρίτερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Στις συλλογές του Μουσείου συγκαταλέγονται πολυάριθμα και εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα από την περιοχή της Μακεδονίας τα οποία αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη ιστορική και πολιτισμική σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού κατά την αρχαιότητα», συμπλήρωσε η υπουργός.
Παρούσα στη Θεσσαλονίκη ήταν και η πρόεδρος της διαδρομής Emanuela Panke, η οποία εξήγησε ότι η αρχική ιδέα όταν άρχισαν να προγραμματίζουν αυτήν την πολιτιστική διαδρομή, ήταν να προωθήσουν τον οινοτουρισμό με τα δικά του χαρακτηριστικά. «Παλιότερα ο οινοτουρισμός ήταν μέσα στα πλαίσια του αγροτουρισμού, του τουρισμού της υπαίθρου, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει εξελιχθεί. Πλέον θεωρείται cool, trendy και δημοφιλές να επισκεφθεί κανείς μέρη μέσα από τα δίκτυα του οινοτουρισμού κάτι που γίνεται μία βιωματική παγκόσμια εμπειρία», σημείωσε. «Θέλουμε να προωθήσουμε την ιστορία, την αρχαιολογία, τις περιοχές όπου καλλιεργείται και παράγεται το κρασί, θέλουμε όλα αυτά να τα αντιμετωπίσει ο επισκέπτης με ένα “ουάου”, θέλουμε να προωθήσουμε όλο αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε η κ. Panke.
Στην απορία γιατί ένα αρχαιολογικό μουσείο να γίνει σταθμός σε μία πολιτιστική διαδρομή του συμβουλίου της Ευρώπης για το κρασί, απάντησε και η Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκαδόλου. «Το κρασί δεν είναι business αλλά πολιτισμός. Άρα με την ένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης πριν λίγους μήνες -και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σήμερα, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να διαδώσουμε τη σημασία του πολιτισμού του κρασιού για τις αρχαίες κοινωνίες και τη σημασία του αρχαίου ελληνικού συμποσίου, που ήταν μία γιορτή, μία μάζωξη οινοποσίας, η οποία όμως είχε σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο καθώς έφερνε ανθρώπους μαζί να ανταλλάσσουν ιδέες», τόνισε.
Η πρώτη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διαδρομής είναι ψηφιακή και γίνεται μέσω της δωρεάν εφαρμογής «Το μουσείο είναι παντού», η οποία ξεναγεί τους επισκέπτες σε 13 σχετικά εκθέματα του μουσείου.
Στην εκδήλωση όπου υπεγράφη αντίστοιχο σύμφωνο της Πολιτιστικής Διαδρομής και με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, ήταν παρόντες και φορείς από τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα, που στηρίζουν το θεσμό των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.