Σύμφωνα με την ετυμηγορία της δικαστού, Μαρίνας Σιρόβα, μέσω των ενεργειών τους οι κατηγορούμενες είχαν «υπονομεύσει ωμά την κοινωνική τάξη». Η εισαγγελία έχει ζητήσει την τριετή φυλάκιση των τριών γυναικών, οι οποίες παραμένουν υπό κράτηση επί πέντε μήνες.
Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν δηλώσει ότι η «προσευχή πανκ» που πραγματοποίησαν ήταν μια πολιτική πράξη διαμαρτυρίας κατά της ηγεσίας της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, λόγω της υποστήριξης που παρείχαν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, τα μέλη του Pussy Riot ζήτησαν από την Παναγία να «πετάξει έξω τον Πούτιν», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος κατηγόρησε τις γυναίκες για βλασφημία.
Μιλώντας χθες μέσω του δικηγόρου της στο Twitter, μία από τις κατηγορούμενες, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, σχολίασε ότι δεν είναι «πικραμένη» από τη φυλάκισή της, προσθέτοντας ωστόσο πως «πολιτικά είμαι εξοργισμένη.
»Η φυλάκισή μας υπηρετεί ως ένα ξεκάθαρο και σαφές σημάδι ότι η ελευθερία απομακρύνεται από ολόκληρη τη χώρα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης η αστυνομία συνέλαβε έξω από το δικαστήριο 30 οπαδούς του συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων και τον αντικαθεστωτικό και πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
Αντιδράσεις στην καταδίκη της «πανκ προσευχής»
Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία απέδωσε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο κείμενο συμπαράστασης με 10.000 0υπογραφές, ενώ ο Σερ Πολ Μακάρντεϊ έστειλε επιστολή στις ρωσίδες μουσικούς στην οποία τους εκφράζει την υποστήριξή του κάνοντας λόγο για ελευθερία της έκφρασης.
Την ίδια ώρα ο φυλακισμένος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, καταγγέλλει πολιτική δίωξη του συγκροτήματος, υποστηρίζοντας ότι έχει στόχο την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης.
Την υποστήριξή τους προς τις Pussy Riot έχουν εκφράσει πολλοί καλλιτέχνες, όπως η Μαντόνα, ο Στινγκ και η Γιόκο Όνο.
Σε επίσημο επίπεδο, «δυσανάλογη» χαρακτήρισαν την ποινή που επιβλήθηκε στα μέλη του συγκροτήματος η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για «δυσανάλογα σκληρή ποινή» που «δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
»Μια ζωντανή κοινωνία και πολλοί πολιτικά ενεργοί πολίτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση και όχι απειλή για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.