Κλείσιμο

Από τη Νέα Υόρκη έως τη Σεούλ: Ένας εικαστικός «γύρος του κόσμου» μέσα από 14+1 εκθέσεις

Το φθινόπωρο μάς προσκαλεί για έναν εικαστικό «γύρο του κόσμου» μέσα από 14+1 συναρπαστικές περιοδικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε κορυφαία μουσεία και ιδρύματα των μεγαλύτερων μητροπόλεων του πλανήτη  

Αν είστε από εκείνους τους ταξιδιώτες που περιλαμβάνουν πάντα στην «λίστα» τους την επίσκεψη σε ένα μουσείο ή την οποιαδήποτε άλλη επαφή με την τέχνη στον τόπο προορισμού τους, τότε θα γνωρίζεται ότι κάθε φθινόπωρο η διεθνής εικαστική σκηνή «ανθίζει» δημιουργικά, με το ημερολόγιο να είναι ασφυκτικά γεμάτο εκθέσεις, φεστιβάλ και άλλα πολλά εικαστικά events. Για τον λόγο αυτό εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε 14+1 από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα, αυτή την περίοδο, σε κορυφαία Μουσεία και Ιδρύματα των μεγαλύτερων μητροπόλεων του πλανήτη.

Αν ο δρόμος σας βγάλει στο Λονδίνο, τη Σεούλ, το Σάο Πάολο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι κ.α. τότε θα έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρασυρθείτε στον μαγευτικό κόσμο της τέχνης, να “ταξιδέψετε” ανά τους αιώνες σε τόπους, ιστορίες και καλλιτεχνικά κινήματα, μέσα από το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών. Από τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Πάμπλο Πικάσο έως τη Λουίζ Μπουρζουά και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, οι επιλογές αμέτρητες και με τεράστιο ενδιαφέρον.

  • Marina Abramović, Royal Academy of Arts – Λονδίνο

Έκθεση

Η διεθνώς καταξιωμένη performance artist, Marina Abramović, αρέσκεται να δοκιμάζει tα όρια της σωματικής και ψυχικής της αντοχής, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε εξάντληση, πόνο, ακόμη και στην πιθανότητα του θανάτου. Η έκθεση παρουσιάζει σημαντικές στιγμές της καριέρας της: Γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και performances. Ορισμένα έργα, όπως το «The Artist is Present», θα αναπαρασταθούν μέσα από αρχειακό υλικό, ενώ άλλα μέσα από την επόμενη γενιά καλλιτεχνών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο της Abramović. Η μεταμορφωτική δύναμη μιας live performance θα μάς αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο με έργα όπως τα «Imponderabilia», «Nude with Skeleton», «Luminosity» και «The House with the Ocean View». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα επανεκτελούνται διαφορετικές performances, οπότε καμία επίσκεψη δεν θα είναι ίδια.

Έως 1η Ιανουαρίου 2024

  • Manet/Degas, Mητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης – Νέα Υόρκη

Έκθεση

Η έκθεση εξετάζει έναν από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς “διαλόγους” στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης: Τη στενή και ενίοτε θυελλώδη σχέση μεταξύ του Édouard Manet και του Edgar Degas. Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες υπήρξαν φίλοι και, ενίοτε, ανταγωνιστές, οι οποίοι με το έργο τους καθόρισαν τη σύγχρονη ζωγραφική στη Γαλλία. Μέσα από περισσότερους από 150 πίνακες και έργα σε χαρτί, η έκθεση «Manet/Degas» ρίχνει μια νέα ματιά στις αλληλεπιδράσεις αυτών των δύο στο πλαίσιο των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων και των πνευματικών κύκλων που επηρέασαν τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους επιλογές, εμβαθύνοντας, παράλληλα, στην κατανόηση μιας κομβικής στιγμής για τη γαλλική ζωγραφική του 19ου αιώνα.

Έως 7 Ιανουαρίου 2024

  • Michelangelo and Beyond, Albertina – Βιέννη

Έκθεση

Ο Μιχαήλ Άγγελος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης σχεδίων, χαρακτικών και γλυπτών, η οποία έχει ως θέμα την εκ νέου ανακάλυψη της αρχαίας ελληνορωμαϊκής ιδέας για το «ιδανικό σώμα», που συντελέστηκε την εποχή του εμβληματικού «Δασκάλου» της Αναγέννησης, καθώς και τις «επαναστατικές» προόδους στην απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας ανά τους αιώνες, μέσω της διαμορφωτικής επίδρασης που άσκησαν τα «γυμνά» του Μιχαήλ Αγγέλου τόσο σε καλλιτέχνες της εποχής του όσο και σε μεταγενέστερους, που είτε μιμήθηκαν, είτε εξέλιξαν, είτε απέρριψαν το «ιδανικό» του. Δίπλα στα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου εκτίθενται, επίσης, έργα των Raphael, Dürer, Rembrandt, Mengs, Rubens, Boucher, Klimt και Schiele.

Έως 14 Ιανουαρίου 2024

  • Kim Kulim, Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης – Σεούλ

Έκθεση

Πρόκειται για μια έκθεση που αναδεικνύει το έργο του Kim Kulim, πρωτοπόρου της πειραματικής τέχνης, από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, αναδεικνύοντας τα καινοτόμα στοιχεία της ιδιαίτερης πρακτικής του, μέσα από τη χρήση διαφορετικών μέσων και θεματικών. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του έργου του Κορεάτη εικαστικού που τόλμησε να ξεπεράσει τα όρια των «καλών τεχνών». Τα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Σεούλ ανήκουν στην video art, την εγκατάσταση, την τυπογραφία, την performance και τη ζωγραφική, αλλά και σε τομείς όπως ο χορός, το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική.

Έως 12 Φεβρουαρίου 2024 

  • Marisol: A Retrospective, Montreal Museum of Fine Arts – Μόντρεαλ

Έκθεση

Αυτή η μεγάλη περιοδεύουσα έκθεση, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Τέχνης AKG του Μπάφαλο, αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο αφιέρωμα, έως σήμερα, στην πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Marisol (1930-2016). Η Marisol έγινε διάσημη, όχι μόνο χάρη στα ρηξικέλευθε έργα της, αλλά και για τη θέση που κατείχε στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης. Εκεί, γνώρισε τον Andy Warhol, ο οποίος τη συμπεριέλαβε σε αρκετές από τις ταινίες του. Το 1968 εκπροσώπησε τη Βενεζουέλα στην Μπιενάλε της Βενετίας και ήταν ανάμεσα στις τέσσερις καλλιτέχνιδες που επιλέχθηκαν για την Documenta της ίδιας χρονιάς στο Κάσελ της Γερμανίας. Η Marisol συνέχισε να ασχολείται με τη γλυπτική, εξερευνώντας, παράλληλα, και άλλα μέσα, όπως το σχέδιο, τη χαρακτική και τη φωτογραφία. Σχεδίασε επίσης σκηνικά και κοστούμια για ομάδες χορού, ενώ, τέλος, δημιούργησε δημόσια μνημεία για ιστορικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο.

Από 7 Οκτωβρίου έως 21 Ιανουαρίου 2024 

  • El Greco, Palazzo Reale – Μιλάνο

Έκθεση

Το Palazzo Reale, στο Μιλάνο, υποδέχεται την έκθεση «El Greco», η οποία παρουσιάζει το έργο του Κρητικού καλλιτέχνη διατηρώντας διαρκώς στο επίκεντρο τη σχέση του με τους τόπους στους οποίους έζησε, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες μια όσο το δυνατόν ακριβή ιστορική-βιογραφική αναπαράσταση. Παράλληλα αναδεικνύει το ισχυρό θέμα του “λαβύρινθου” για να υπογραμμίσει το χαρακτηριστικό της «μυθιστορηματικής μαθητείας» που διέπει τη ζωή του Ελ Γκρέκο και το οποίο έλαβε χώρα στις κορυφαίες -τότε- “πολιτιστικές πρωτεύουσες” της Μεσογείου. Ανάμεσα στα “δάνεια” της έκθεσης περιλαμβάνονται «Ο Άγιος Μαρτίνος και ο ζητιάνος» και ο «Λαοκών» από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, το «Πορτραίτο του Ιερώνυμου ντε Θεβάγιος» από το Πράδο, οι δύο «Ευαγγελισμοί της Θεοτόκου» από το Τύσεν-Μπορνεμίσα, εξαιρετικά έργα από διάφορα εκκλησιαστικά ιδρύματα όπως το «Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» από τον Καθεδρικό της Παλένθια κ.α.

Από 11 Οκτωβρίου 2023 έως 11 Φεβρουαρίου 2024

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr