Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας κρύβει ακόμα μυστικά. Ένας καλά κρυμμένος διάδρομος, μήκους εννέα μέτρων, ανακαλύφθηκε κοντά στην κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας, ηλικίας 4.500 ετών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ευρήματα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ανακάλυψη στα «έγκατα» της πυραμίδας της Γκίζας, το τελευταίο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που δεν έχει καταστραφεί, έγινε στο πλαίσιο του project Scan Pyramids που από το 2015 χρησιμοποιεί μη επεμβατική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της υπέρυθρης θερμογραφίας, τρισδιάστατες προσομοιώσεις και απεικόνισης κοσμικής ακτινοβολίας για να διεισδύσει οπτικά μέσα στην πολυδαίδαλη δομή της.
Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature την Πέμπτη ανέφερε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στη γνώση σχετικά με την κατασκευή της πυραμίδας και τον σκοπό ενός ασβεστολιθικού αετώματος που βρίσκεται μπροστά από το διάδρομο.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας κατασκευάστηκε ως μνημειακός τάφος γύρω στο 2.560 π.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χέοπα (ή Χούφου). Με ύψος 146 μέτρων (σήμερα 139 μέτρα) και ήταν η ψηλότερη κατασκευή που κατασκευάστηκε από ανθρώπους μέχρι την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι το 1889.
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων φαραώ.
Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν εκτός της Πυραμίδας του Χέοπα, η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου. Ανήκουν και οι τρεις στην Τέταρτη δυναστεία. Όλες μαζί σχημάτιζαν ένα απέραντο συγκρότημα από μικρότερες πυραμίδες, νεκρικούς ναούς, Μαστάμπες (βαθμιδωτές πυραμίδες) και τάφους αξιωματούχων. Στη Νεκρόπολη ανήκει και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.