Όλα τα κρυμμένα μηνύματα στην «Barbie»: Από αναφορές σε κούκλες της Mattel μέχρι τα Birkenstock

Η ταινία της Barbie είναι γεμάτη αναφορές στην ποπ κουλτούρα και σε σημαντικές ιστορικές στιγμές

Η πολυαναμενόμενη ταινία της Barbie της Greta Gerwig έφτασε επιτέλους στους κινηματογράφους χθες 21 Ιουλίου και μάλλον δικαίωσε το κοινό που τόσους μήνες την περίμενε.  

Την ταινία αποτελείται από ένα all-star καστ, Margot Robbie, Ryan Gosling, Nicola Coughlan κ.α.  

Η νοσταλγική ταινία είναι γεμάτη με αναφορές στις αυθεντικές κούκλες Mattel, από την πρώτη κιόλας Barbie το 1959. Παρόλα αυτά, είναι γεμάτη αναφορές στην ποπ κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων εκπληκτικών καμέο και σε κοινωνικές συνθήκες.  

Από τις αναφορές στο A Space Odyssey και The Matrix μέχρι ένα καμέο της πραγματικής κόρης του εφευρέτη της Barbie, η ταινία αφηγείται με πολύ έξυπνο τρόπο την διαδρομή της Barbie έως σήμερα αλλά και την κοινωνική της διάσταση.  

Τα κόκκινο και μπλε χάπια του Matrix 

Μια σκηνή στην ταινία, Barbie, την οποία υποδύεται η Margot, να επισκέπτεται την Weird Barbie (Kate McKinnon) όταν τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά στη Barbie-land. 

Η Weird Barbie δίνει στον χαρακτήρα της Margot δύο επιλογές, να πάρει ένα ροζ ψηλοτάκουνο και να συνεχίσει τη ζωή της στη Barbie-land κανονικά ή να πάρει ένα Birkenstock για να δει την «αλήθεια» στον πραγματικό κόσμο. 

Όλα τα κρυμμένα μηνύματα στην «Barbie»: Από αναφορές σε κούκλες της Mattel μέχρι τα Birkenstock

Κρατώντας ψηλά τα δύο παπούτσια, η Weird Barbie λέει: «Μπορείς να επιστρέψεις στην κανονική σου ζωή ή μπορείς να μάθεις την αλήθεια για το σύμπαν. Η επιλογή είναι τώρα δική σου».  

Αφού αστειεύτηκε ότι ήθελε να επιστρέψει στην κανονική της ζωή, αρχίζει το επικό της ταξίδι στον πραγματικό κόσμο, ξεκινώντας το ταξίδι της για την ανακάλυψη του εαυτού της. 

Παρόλα αυτά, η στιγμή έχει κρυφό νόημα, καθώς είναι μια σαφής αναφορά σε μια βασική σκηνή του The Matrix το 1999. 

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστή τον Keanu Reeves ως Neo, περιλαμβάνει μια βασική σκηνή όπου του προσφέρεται επίσης μια σημαντική επιλογή, με τη μορφή ενός κόκκινου ή μπλε χαπιού. 

Λέγεται στον Neo να πάρει το «κόκκινο χάπι» και να ενταχθεί στην αντίσταση ή να επιλέξει το «μπλε χάπι» και να παραμείνει στο The Matrix. 

Αν και η σκηνή της Barbie αποδίδεται χιουμοριστικά με την επιλογή δύο παπουτσιών, η σκηνή είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένη από την εμβληματική κινηματογραφική στιγμή. 

Αναφορά στο A Space Odyssey  

Μια άλλη επική υπερπαραγωγή στην οποία αναφέρεται η Barbie δεν είναι άλλη από το κλασικό A Space Odyssey του 2001. 

Η πρώτη σκηνή της ταινίας έδειξε τη Barbie ως γιγάντια με το κλασσικό ριγέ μαγιό να στέκεται σε μια ερημική παραλία, ενώ μικρά κορίτσια έπαιζαν με κούκλες πίσω της. 

Όλα τα κρυμμένα μηνύματα στην «Barbie»: Από αναφορές σε κούκλες της Mattel μέχρι τα Birkenstock

Η στιγμή φαίνεται να ήταν φόρο τιμής στο A Space Odyssey και χρησιμοποιήθηκε επίσης και στο τρέιλερ. 

Το εμβληματικό crossover ενθουσίασε τους θαυμαστές και άφησε να εννοηθεί ότι θα έρθουν πολλές ακόμη τέτοιες αναφορές στην ταινία. 

Οι Barbie και οι Ken 

Η ίδια η ταινία είναι, φυσικά, φόρος τιμής στη Barbie και τις πολλές μορφές της, από την αρχική κούκλα με μαγιό του 1959 έως τη γιατρό Barbie του 1973. 

Υπάρχει επίσης μια ολόκληρη σειρά από κούκλες Ken, εμπνευσμένες επίσης από τις αυθεντικές κούκλες Mattel. 

Ενώ η Margot και ο Ken παίζουν τις κορυφαίες εκδοχές των κούκλων, ένα πολυάριθμο καστ ενσαρκώνει πολλές εκδοχές των κούκλων που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και παραπέμπουν στην πραγματική ζωή. 

Εκτός από αυτές λοιπόν τις εκδόσεις της Μπάρμπι, στο Barbieland εμφανίζονται ακόμα πολλές κούκλες που έχουν καταργηθεί. 

Η έγκυος Barbie Midge, την οποία υποδύεται ο Emerald Fennell, και η Barbie Video Girl έχουν επίσης ρόλους στη λαμπερή ταινία. 

Η Margot Robbie αλλάζει επίσης ρούχα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας για να ενσαρκώσει τα διαφορετικά στυλ της Barbie, όπως το μαγιό Barbie του 1959 - το οποίο εμφανίζεται στο πρώτο τρέιλερ ή την καουμπόικη στολή.  

Η Nicola Coughlan εμπνέεται από τη Barbie διπλωμάτης του 2021, ενώ η Dua Lipa ντύνεται ακριβώς όπως η κούκλα Dreamtopia. 

Οι Ken's αποδίδουν επίσης φόρο τιμής στις πρωτότυπες κούκλες, με τον Michael Cera να φοράει ένα ριγέ πουκάμισο με γιακά καθώς ενσαρκώνει τον φίλο του Ken Allan, ο οποίος παρουσιάστηκε το 1964. 

Η σύντομη σκηνή της εμπνεύστριας της Barbie 

Μια σκηνή της ταινίας βλέπει επίσης τη Barbie να συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα που μοιράζεται τα σοφά της λόγια καθώς λέει: «Οι άνθρωποι έχουν ένα τέλος. Οι ιδέες ζουν για πάντα». 

Αυτή η μυστηριώδης γυναίκα, η οποία στο τέλος αποκαλύπτει την ταυτότητά της, δεν είναι άλλη από την Barbara Handler, η οποία ήταν η πραγματική κόρη της εφευρέτη της Barbie, Ruth. 

Η Barbara εμπνεύστηκε την πρώτη κούκλα - με τις Barbies να έχουν το όνομά της - όταν ήταν νεαρή κοπέλα. 

Bratz 

Κάποιες άλλες κούκλες που εμφανίστηκαν πολύ μετά τη Barbie είναι οι Bratz, οι οποίες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2001. 

Οι τέσσερις πρωτότυπες κούκλες ονομάστηκαν Yasmin, Cloe, Jade και Sasha και κέρδισαν τεράστια δημοτικότητα κατά τη διάρκεια των 00s. 

Η ταινία της Barbie φάνηκε να κάνει αναφορά στις κούκλες και στην τεράστια δημοτικότητά τους σε μια σκηνή όπου η Margot μιλά σε τέσσερα έφηβα κορίτσια. 

Η Barbie, στην σκηνή συστήνεται με ένα ροζ σύνολο καουμπόη, αλλά τα κορίτσια δείχνουν να μην εντυπωσιάζονται καθόλου από την άφιξή της και λένε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν έχουμε παίξει με την Barbie από τότε που ήμασταν πέντε χρονών». 

Τα τέσσερα κορίτσια έχουν μεγάλη ομοιότητα με τις Bratz και ένα από τα κορίτσια, που αργότερα θα κύριος χαρακτήρας της ταινίας, λέγεται Σάσα, όπως η ομώνυμη κούκλα.  

Ο Μάγος του Οζ 

Η ταινία είναι επίσης γεμάτη αναφορές στον Μάγο του Οζ, ο οποίος έχει ήδη εμπνεύσει μια ολόκληρη σειρά από spin-offs και μια θεατρική παράσταση του West End από τότε. 

Στην ταινία φαίνονται αφίσες The Wizard Of Oz έξω από έναν κινηματογράφο. 

Η Barbie της Margot Robbie είναι ντυμένη επίσης με ένα ροζ φόρεμα με γκιγκάν και κάθεται σε ένα μπουντουάρ, μοιάζοντας πολύ με την Dorothy στον Μάγο του Οζ.  

Η Barbie ξεκινά το ταξίδι προς της στην ανακάλυψη του εαυτού της και της αληθινής ζωής και οδηγεί σε έναν φωτεινό ροζ δρόμο, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια ωδή στον περίφημο δρόμο με τα κίτρινα τούβλα. 

Όλα τα κρυμμένα μηνύματα στην «Barbie»: Από αναφορές σε κούκλες της Mattel μέχρι τα Birkenstock

Real Life 

Κοντά στο τέλος της ταινίας, η Barbie βλέπει ένα όραμα σειράς νεαρών κοριτσιών και γυναικών στην διάρκεια της ζωής τους. 

Η συγκινητική στιγμή περικλείει όλα τα κύρια θέματα της ταινίας και δεν είναι απλά και μόνο στιγμιότυπα.  

Η σκηνοθέτης Greta Gerwig  είπε στο Time πώς κατάφερε να συνδέσει πλάνα από την πραγματική οικογένεια και τους φίλους του καστ και του συνεργείου της ταινίας.  

Περιλαμβάνει ακόμη και φωτογραφίες της Margot Robbie ως παιδί, προσθέτοντας οικεία και προσωπική πινελιά στην ταινία. 

Η σκηνοθέτης είπε στο δημοσίευμα: «Είναι σαν να κρύβεις την ανθρωπότητα σε κάτι που όλοι πιστεύουν ότι είναι ένα κομμάτι πλαστικού». 

Η Βίβλος της Barbie 

Η Greta Gerwig είπε επίσης πώς η ταινία είναι σαν μία μεταφορά για την ιστορία της Βίβλου, με την Barbie να δημιουργείται πρώτα, ενώ ο Ken στη συνέχεια εμφανίζεται ως προέκτασή της. Το αντίθετο απ’ ότι συμβαίνει στην Βίβλο όσον αφορά τα φύλα.  

Επιπλέει επίσης στον παράδεισο του Barbie-land και όλα είναι τέλεια στο σύμπαν της, παραλληλίζοντας το με τον Κήπο της Εδέμ. 

Όλα τα κρυμμένα μηνύματα στην «Barbie»: Από αναφορές σε κούκλες της Mattel μέχρι τα Birkenstock

Η σκηνοθέτης έχει επίσης επισημάνει μια στιγμή της ταινίας που έχει τις ρίζες της σε θρησκευτικές εικόνες, όπου η  δημιουργός της Barbie να αγγίζει το χέρι της Barbie, όπως στον διάσημο πίνακα του Μιχαήλ Άγγελου.  

Η Gerwig είπε στο Time: «Είναι στην ίδια τροχιά και γωνία με την Καπέλα Σιξτίνα. Κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει αυτό, οπότε πρέπει να το πω ». 

Πηγή: dailymail.co.uk