Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Nvidia ανακοίνωσε ότι αναμένει πλήγμα ύψους 5,5 δισ. δολαρίων εξαιτίας των νέων περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα, εν μέσω εντεινόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η Nvidia, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της τεχνολογικής έκρηξης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, θα χρειάζεται πλέον ειδική άδεια για να εξάγει το εξαιρετικά δημοφιλές τσιπ H20 AI στην Κίνα. Η σχετική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.
Ο τεχνολογικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως η υποχρέωση έκδοσης άδειας θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα, με τις αμερικανικές αρχές να αιτιολογούν το μέτρο επικαλούμενες τον κίνδυνο τα προϊόντα να χρησιμοποιηθούν ή να διοχετευτούν προς υπερυπολογιστές στην Κίνα.
Η είδηση είχε άμεσο αντίκτυπο στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, με τις μετοχές της Nvidia να καταγράφουν πτώση σχεδόν 6% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.
Σε δήλωσή της, η εταιρεία σημείωσε ότι οι επιπτώσεις των νέων περιορισμών θα σχετίζονται κυρίως με «προϊόντα H20 που βρίσκονται σε απόθεμα, δεσμεύσεις προμηθειών και σχετικά αποθεματικά».
Ο Μαρκ Άινσταϊν, αναλυτής της Counterpoint Research, σχολίασε ότι το εκτιμώμενο κόστος των 5,5 δισ. δολαρίων κινείται στο εύρος των προβλέψεών του, προσθέτοντας πως «αν και πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, η Nvidia μπορεί να το απορροφήσει». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαιρέσεων ή αλλαγών στην πολιτική δασμών εντός του προσεχούς διαστήματος, καθώς οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τη Nvidia, αλλά ολόκληρο το οικοσύστημα ημιαγωγών των ΗΠΑ.
Πεδίο μάχης τα τσιπ μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας
Ο τομέας των τσιπ αποτελεί εδώ και καιρό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, στο πλαίσιο της μάχης για την τεχνολογική κυριαρχία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εντείνει τα μέτρα ελέγχου στις εξαγωγές προς την Κίνα, με ιδιαίτερη έμφαση στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτά της Nvidia.
Η Nvidia, η οποία ιδρύθηκε το 1993, έγινε αρχικά γνωστή για την παραγωγή γραφικών επεξεργαστών (GPUs) για gaming. Ωστόσο, ήδη πριν την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης, ενίσχυε τα τσιπ της με λειτουργίες που εξυπηρετούν το machine learning, μετατρέποντάς την σήμερα σε βασικό δείκτη της ταχύτητας εξάπλωσης της AI στον επιχειρηματικό κόσμο.
Εντούτοις, η κυριαρχία της αμφισβητήθηκε πρόσφατα, όταν αποκαλύφθηκε ότι μια κινεζική εφαρμογή AI με την ονομασία DeepSeek δημιουργήθηκε με πολλαπλάσια χαμηλότερο κόστος από αντίστοιχες λύσεις chatbot της Δύσης, αιφνιδιάζοντας την Ουάσιγκτον.
Η Ρουί Μα, ιδρύτρια του podcast Tech Buzz China, εκτίμησε ότι αν οι περιορισμοί διατηρηθούν, οι εφοδιαστικές αλυσίδες των ΗΠΑ και της Κίνας στον τομέα των chips τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγηθούν σε πλήρη αποσύνδεση. «Δεν έχει νόημα για έναν Κινέζο πελάτη να εξαρτάται από αμερικανικά chips», ανέφερε χαρακτηριστικά, ιδίως σε μια περίοδο που η Κίνα εμφανίζει υπερπροσφορά σε κέντρα δεδομένων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.