ΚΑΙΡΟΣ

Με πρώτο κριτήριο την ασφάλειά τους ψηφίζουν οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Σε αυτό το προεκλογικό debate θα μπουν τα κόμματα και όλοι οι υποψήφιοι, καθώς η πολιτική για την κλιματική κρίση έρχεται πλέον σε πρώτο πλάνο.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκίνησε την Παρασκευή.

Κανείς, όμως δεν το κατάλαβε.

Η «βαριά σκιά» που απλώνουν στη χώρα οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν σκεπάσει τα πάντα.

Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να απωλέσει την «προίκα» του 41% των πρόσφατων εκλογών, καθώς τόσο οι πυρκαγιές που προηγήθηκαν όσο και δυνατές νεροποντές ανέδειξαν τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. 

Είναι σαφές πως η ατζέντα των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν θα βασιστεί κατά βάση στις φυσικές καταστροφές.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ακόμα και  οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, που οι περιοχές τους επλήγησαν και όχι μόνο,  καλούνται να δώσουν απαντήσεις.

Να προτείνουν λύσεις, νέους αναθεωρημένους σχεδιασμούς υπολογίζοντας πως τα φυσικά φαινόμενα έχουν αναπτύξει πλέον άλλη δυναμική. Οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές θα κρίνουν τους «τοπικούς άρχοντες» με γνώμονα τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν πρώτα για την ασφάλειά τους.

Σε αυτό το προεκλογικό debate θα μπουν τα κόμματα και όλοι οι υποψήφιοι, καθώς η πολιτική για την κλιματική κρίση έρχεται πλέον σε πρώτο πλάνο.

Ο θυμός που υπάρχει στην κοινωνία είναι μεγάλος και σωρευμένος και από τις φωτιές του καλοκαιριού.

Μπορεί το κλίμα να είναι βαρύ, ωστόσο τη φετινή ΔΕΘ δεν την προσπέρασαν τελικά οι πολιτικοί.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο και αυτό σήμανε συναγερμό στις τάξεις της αντιπολίτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά γιατί παραδοσιακά το δεύτερο Σαββατοκύριακο τους ανήκει, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρούν την κίνηση αντιδεοντολογική και προσβλητική και προτείνουν στον κ.Μητσοτάκη να βρεθεί στη συμπρωτεύουσα μέχρι την Πέμπτη.

Στο ΠΑΣΟΚ που βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να βάλει την «τελεία» και να μην έχει αντίλογο στο πρώτο κρίσιμο ραντεβού της χρονιάς. Από τη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε μια κίνηση «υποβάθμισης» της φετινής τους παρουσίας στην Έκθεση, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην Αθήνα μετά το τέλος της, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν θα απευθύνει ομιλία και θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές.

Όλα πλέον περιστρέφονται γύρω από τη Θεσσαλία. Ο χρόνος θα είναι πυκνός μέχρι να στηθούν οι κάλπες και η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να τον εκμεταλλευτεί. Μετά τον «Ιανό» οι κάτοικοι των εκεί περιοχών εκφράζουν την αγανάκτηση τους για το γεγονός πως τίποτα δεν έγινε.

Αυτοψία πραγματοποίησε  ο πρωθυπουργός και έχει δεσμευτεί για την άμεση στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

«Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι», σημείωσε από την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα θα πραγματοποιήσει κρίσιμα ραντεβού στο Στρασβούργο με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είναι γεγονός πως στην κυβέρνηση ήδη βλέπουν ότι οι καταστροφές στις καλλιέργειες θα προκαλέσουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στην ελληνική οικονομία με τον πρωτογενή παραγωγή να πλήττεται σοβαρά και τις τιμές σε φρούτα και λαχανικά να επηρεάζονται το επόμενο διάστημα.

Με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν, από την αντιπολίτευση κατηγορούν το Μαξίμου πως, ενώ ήταν ενήμερο για την κακοκαιρία άφησε τους κατοίκους της Θεσσαλίας στο έλεος των φυσικών φαινομένων.

Το ερώτημα το οποίο θα μπει επιτακτικά από τα κόμματα το επόμενο διάστημα είναι ο βαθμός ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

Κατά πόσο η Πολιτική Προστασία είχε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχει στη διάθεσή της τον στρατό.

Το «σκληρό ροκ» θα μεταφερθεί στη Βουλή. Από το ΠΑΣΟΚ ήδη κορύφωσαν τις κοινοβουλευτικές τους ενέργειες ζητώντας Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών». Ερωτήσεις έχουν καταθέσει το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν το Μαξίμου πως οι περιοχές του Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν στις προτεραιότητες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που κυρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Όμως τα Σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί και να είχαν αναθεωρηθεί και υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31.12.2021, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε τη σχετική μέριμνα.