Δημήτρης Παπαγεωργίου: Στόχος τα Ιωάννινα να γίνουν κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων

Συνέντευξη του δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου - Τι είπε για τις προτεραιότητες και τους στόχους της παράταξής του

Ο δικηγόρος Δημήτρης Παπαγεωργίου, νυν δήμαρχος Ιωαννίνων, ανέλαβε καθήκοντα μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Επικεφαλής σήμερα του Συνδυασμού «Γιάννενα, Νέα Εποχή» διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με τη δέσμευση «τα Γιάννενα, να αποτελέσουν κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων και μία ευρωπαϊκή πόλη με τεράστιες προοπτικές» όπως τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του νυν δημάρχου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου και υποψηφίου εκ νέου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Ερώτηση: Κύριε Παπαγεωργίου συνεχίζετε με την παράταξη του αειμνήστου Μωυσή Ελισάφ. Διεκδικείτε για ακόμα μία φορά την ψήφο των Γιαννιωτών. Γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν, να σας επιλέξουν οι πολίτες;

Απ: Ο Μωυσής Ελισάφ με την ίδρυση της παράταξής μας, πριν από 5 χρόνια, κατέθεσε το όραμά του για την πόλη. Μαζί με το όραμά του, κατέθεσε τις ιδέες του, τις προτάσεις του και κατάφερε σπουδαίες προσωπικότητες, διεθνούς εμβέλειας, που ήταν φίλοι του, να τους κάνει φίλους της πόλης.

Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον δρόμο που εκείνος άνοιξε, με την βαριά παρακαταθήκη που μας άφησε.

Η παράταξή μας αποτελεί μία ισχυρή αυτοδιοικητική δύναμη. Είναι αυτή που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, από διαφορετικά κόμματα. Και τους ενώνει κάτω από το κοινό όραμα να πάμε τα Γιάννενα Μπροστά.

Στις εκλογές λοιπόν δεν ζητούμε απλά την ψήφο των πολιτών.

Ζητούμε να μας κρίνουν για όσα κάναμε και να μας εμπιστευτούν, ώστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δρομολογήθηκαν έργα άνω των 200 εκατομμυρίων από τον δήμο και την ΔΕΥΑΙ. Έργα μεγάλα που αλλάζουν την εικόνα της πόλης, μαζί και την καθημερινότητά μας, αλλά και μικρά, που για τους πολίτες όμως, έχουν την ίδια μεγάλη αξία.

Ζητούμε λοιπόν από τους πολίτες, να μας αξιολογήσουν και γιατί, όχι να μας συγκρίνουν.

Και να μας δώσουν την ευκαιρία ώστε στην επόμενη 5ετία να ολοκληρώσουμε, ό,τι ξεκίνησε το 2019.

Ερώτηση: Ποιο θα λέγαμε, είναι το στίγμα της πολιτικής σας για τον δήμο την επόμενη πενταετία;

Απ: Το στίγμα των επόμενων χρόνων αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη, αλλά μεγάλη αποστολή που έχουμε αναλάβει. Τα Γιάννενα, αποτελούν μία από τις 100 πόλεις της Ευρώπης που πρέπει να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030.

Το Κλιματικό μας Σύμφωνο, που περιλαμβάνει τους άξονες και τους τομείς δράσεις έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την υποβολή αυτή, περνούμε στην ουσιαστική φάση της αποστολής.

Τα Γιάννενα, όπως και πέντε ακόμη ελληνικές πόλεις, θα χρηματοδοτηθούν με πολύ σημαντικούς πόρους. Έτσι θα αλλάξουν οι υποδομές, θα αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, θα περάσουν στη βιώσιμη κινητικότητα, θα βρεθούμε στην πρωτοπορία.

Τα επόμενα χρόνια τα Γιάννενα θα πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη. Σκοπός λοιπόν είναι να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο και να αποτελέσουν το υπόδειγμα για άλλες πόλεις που θα κληθούν να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2050, δηλαδή είκοσι χρόνια μετά από μας.

Ερώτηση: Κατά τις συζητήσεις που έχετε με τους πολίτες. πώς ιεραρχούν εκείνοι τα προβλήματά τους. Υπάρχουν προτάσεις για λύσεις των προβλημάτων στην ατζέντα σας;

Απ: Οι συζητήσεις με τους πολίτες είναι πάντα γόνιμες και χρήσιμες. Τις συζητήσεις αυτές, τις κάναμε τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες μου, σε όλη την διάρκεια της τετραετίας και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο.

Οι πολίτες έχουν τις ίδιες αγωνίες με όλους μας. Να έχουμε μία πόλη καθαρή, όμορφη, περιποιημένη, που θα την απολαμβάνουν οι ίδιοι και θα αποτελεί πόλο έλξης.

Σε αυτό προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε και δεσμευόμαστε, ότι τα επόμενα χρόνια θα το κάνουμε καλύτερα και πιο εντατικά.

Ερώτηση: Πώς οραματίζεται ο Δημήτρης Παπαγεωργίου τα Γιάννενα;

Απ: Τα Γιάννενα είναι ένας προικισμένος τόπος. Με ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, με ένα σημαντικό Τεχνολογικό Πάρκο. Είναι η πόλη που συνδυάζει την παράδοση με τη φρεσκάδα των νέων, τον πολιτισμό με τη δημιουργία και το περιβάλλον με τη δράση και τις δραστηριότητες.

Τα Γιάννενα πέρα από την πολυπολιτισμικότητα που διατηρούν, έχουν και μία οικουμενικότητα, την οποία κουβαλούν από την ιστορία τους.

Δεν είναι θέμα οράματος λοιπόν.

Είναι θέμα δουλειάς, με σχέδιο και πρόγραμμα ώστε τα Γιάννενα, να αποτελέσουν κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων και μία ευρωπαϊκή πόλη με τεράστιες προοπτικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ