ΚΑΙΡΟΣ

Οι «παγίδες» των αυτοδιοικητικών εκλογών - Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Κρίσιμο στοιχείο η συμμετοχή - Βαρόμετρο οι συσχετισμοίστους μεγάλους δήμους, που επηρεάζουν και τις περιφέρειες

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μετά από δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο καλοκαίρι ζητούμενο αποτελεί και η συμμετοχή στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες της 8ης Οκτωβρίου. Το εκλογικό σώμα είναι κουρασμένο, οι φωτιές και ειδικότερα οι τελευταίες πλημμύρες ταλαιπώρησαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ και η επιστροφή αρκετών πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα είναι ακόμα νωπή. Ασφαλώς το τοπικό στοιχείο πάντα έλκει τους ψηφοφόρους, καθώς ειδικά σε κωμοπόλεις και χωριά είναι μια διαδικασία που τους αφορά άμεσα. Κυρίως για τα πρόσωπα που καλούνται να ψηφίσουν, καθώς ο κύκλος είναι κλειστός. Το 2019 στον πρώτο γύρο η συμμετοχή είχε φτάσει στο 58,96% και στον δεύτερο δικαιολογημένα έπεσε στο 44,83%.

Τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν από τις περιφερειακές εκλογές. Για τη Νέα Δημοκρατία το στοίχημα είναι να πετύχει το απόλυτο 13 στα 13 που πριν από τέσσερα χρόνια δεν κατάφερε λόγω της Κρήτης (60,82% ο Σταύρος Αρναουτάκης υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ). Aυτή τη φορά τον νυν περιφερειάρχη θα τον στηρίξει και η Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη Κυριακή στις προηγούμενες εκλογές η γαλάζια παράταξη είχε «καθαρίσει το παιχνίδι» σε Κεντρική Μακεδονία (Απόστολος Τζιτζικώστας 62,04%), Ήπειρο (Αλέξανδρος Καχριμάνης 57,08%), Θεσσαλία (Κώστας Αγοραστός 55,75%), Νότιο Αιγαίο (Γιώργος Χατζημάρκος 53,71%) και Δυτική Μακεδονία (Γιώργος Κασσαπίδης 52,13%).

Μεγάλο ενδιαφέρον στις εκλογές που πλησιάζουν θα παρουσιάσει η μάχη στα Ιόνια νησιά, στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία και στο Βόρειο Αιγαίο. Στις δυο τελευταίες περιφέρειες οι «αντάρτες» θα απειλήσουν τους «γαλάζιους υποψηφίους» συνεπώς από την Πειραιώς θα δώσουν όλη την προσοχή τους. Μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι φυσιολογικό η προσοχή της «γαλάζιας παράταξης» να στραφεί στην περιοχή. Η μέριμνα για τους πληγέντες αποτελεί έτσι και αλλιώς προτεραιότητα τώρα, όμως ο θυμός των κατοίκων ενδεχομένως να αποτυπωθεί στις κάλπες. Η μάχη θα είναι πιο σκληρή, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατεβάζουν κοινό υποψήφιο, τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Έχουν να γράψουν πολλά χιλιόμετρα ακόμα οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικοί συσχετισμοί τόσο για τους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο) που αποτελούν βαρόμετρο όσο και για τις περιφέρειες. Οι κάλπες τον ΟΤΑ θα είναι ο πρώτος σταθμός πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο τεστ για όλες τις δυνάμεις. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη ΔΕΘ και όλοι περιμένουν τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο που έρχεται καθώς τα δυσάρεστα γεγονότα και οι τεράστιες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο έχουν αλλάξει το κλίμα. Οι παροχές θα είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες, όμως το Μαξίμου φαίνεται να στηρίζει πολλά στις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει. 

Το αποτέλεσμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στο γενικότερο πολιτικό κλίμα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές να είναι μεγάλη, ώστε να πετύχει το restart που επιθυμεί. Το ποσοστό και η στήριξη που θα λάβει ο νέος αρχηγός θα εξαρτηθεί από τα μέλη που την Κυριακή θα βρεθούν στα 570 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τους μηχανισμούς στην τοπική κοινωνία προκειμένου να εκμεταλλευτεί την άνοδο που παρουσίασε τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. 
 

Πηγή: skai.gr