ΚΑΙΡΟΣ

Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι σκεπτικοί των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Του Αντώνη Αντζολέτου

Την επόμενη Κυριακή η επαναλαμβανόμενη προσφυγή στις κάλπες, που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο, λαμβάνει τέλος. Σε αυτές μπορούν να συμπεριληφθούν και οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που απασχόλησαν, όχι μόνο όσους πήγαν να ψηφίσουν τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την κοινή γνώμη. Η ανάπαυλα, βέβαια δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Σε περίπου εννέα μήνες οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το επίσημο «crash test» για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Μόνο χαρακτηριστικά «χαλαρής ψήφου» δεν θα έχει η συγκεκριμένη λαϊκή ετυμηγορία που θα «μοιράσει» τις 21 έδρες που αναλογούν στην Ελλάδα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Ενδεχομένως σε αυτό να συνίσταται και η αλλαγή πλεύσης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ενώ είχε προτάξει την επαναφορά της λίστας πλέον προκρίνει τον σταυρό με την Ελλάδα, όμως να χωρίζεται σε εκλογικές περιφέρειες. Ο προεκλογικός αγώνας που θα κληθούν να κάνουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αναμένεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τις πολιτικές δυνάμεις.

Ένα είναι το βασικό συμπέρασμα που βγήκε την Κυριακή το βράδυ. Η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια στρατηγική υπεροχή στο χώρο της κεντροδεξιάς και οι «γρατζουνιές» που υπέστη στο δήμο Θεσσαλονίκης ή στην περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορούν να τον αγγίξουν. Θέλει οπωσδήποτε να αυξήσει τις επτά περιφέρειες που έχει ήδη στην κατοχή του στον δεύτερο γύρο. Με απλά λόγια οι «αντάρτες» αποδείχθηκαν πιο δύσκολοι αντίπαλοι από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην κεντροαριστερά υπάρχει ένας κενός χώρος που προκύπτει κυρίως από την περιδίνηση στην οποία έχει μπει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα η γαλάζια παράταξη θα συνεχίσει να είναι η μόνη ισχυρή δύναμη και οι υπόλοιπες δυνάμεις απλώς θα ακολουθούν. Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «αιμορραγεί» και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια διέξοδος. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να χρεωθεί τις χαμηλές πτήσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο είναι γεγονός πως δεν έδωσε στο κόμμα τον «αέρα» που θα επιθυμούσε. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμες με την Αριστερή Πτέρυγα να περιμένει «στη γωνία» τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ και το «μπλοκ των 16», που πρόσφατα σχηματίστηκε στη Βουλή, αναμένεται να δείξει τη σκληρή πλευρά του σε νέες τυχόν αστοχίες.

Σταθερό βηματισμό, αλλά μικρό προς το παρών, καταγράφει το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο επικρατεί ενθουσιασμός. Κυρίως γιατί έστω και με λίγες ψήφους διαφορά ο Χάρης Δούκας κατάφερε να εκθρονίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση που κατείχε σταθερά από το 2014 και μετά στο δήμο της Αθήνας. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως «μέλη του κόμματος και στελέχη με διαχρονική πορεία στην παράταξη κέρδισαν 72 δήμους, ενώ σε τροχιά διεκδίκησης στον δεύτερο γύρο είναι άλλοι 40». Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως μεγάλοι δήμοι όπως Κόρινθος, Μινώα Πεδιάδας, Ρέθυμνο, Χανιά εξέλεξαν ήδη δήμαρχο. Σε τροχιά διεκδίκησης είναι Καβάλα, Κοζάνη, δήμος Ιωαννιτών. Στο λεκανοπέδιο Άγιος Δημήτριος, Αγία Βαρβάρα, Καλλιθέα εξέλεξαν ήδη δήμαρχο από τις τάξεις της παράταξης, ενώ με αξιώσεις θα δοθεί η μάχη σε Βύρωνα, Ηλιούπολη,  Αιγάλεω, Ίλιον, Πετρούπολη.

Συνεχής από τις προσεχείς εθνικές εκλογές και μετά είναι η άνοδος του ΚΚΕ που βλέπει τα νούμερα του να ανεβαίνουν και να προσελκύει αριστερούς απογοητευμένους ψηφοφόρους είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Αρκεί, βέβαια να μην αποδειχτεί στην πορεία πως επρόκειτο απλώς για ψήφο «δανεική» και «διαμαρτυρίας». Όσον αφορά τις δυνάμεις της ακροδεξιάς, οι άμυνες της δημοκρατίας λειτούργησαν και όλος ο θόρυβος που προκλήθηκε με τους Σπαρτιάτες δεν φαίνεται να βοήθησε. Ο Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε το παρών στην Αθήνα, ωστόσο το ποσοστό του ήταν μειωμένο πάνω από 2% σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2019  παρά τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από ομοϊδεάτες του.

Πηγή: skai.gr