ΚΑΙΡΟΣ

Μεταλλαγμένες πρωτεΐνες και αυτισμός

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μια πρωτεΐνη διεγείρει τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, ενώ η άλλη την αναστέλλει.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες οι πρωτεΐνες αυτές εξισορροπούνται μεταξύ τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η ισορροπία των συγκεκριμένων πρωτεϊνών διαταράσσεται στους πάσχοντες από αυτισμό.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Ιτζ Καβαλάλι: \Οι μεταλλάξεις των πρωτεϊνών αυτών σχετίσθηκαν προσφάτως με ορισμένες μορφές αυτισμού. Η έρευνα αυτή μας διαφωτίζει για τον τρόπο λειτουργίας των πρωτεϊνών. Δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να καταλήξουμε σε μια θεραπευτική προσέγγιση χωρίς να γνωρίζουμε τη δράση αυτών των μεταλλάξεων\.

Οι πρωτεΐνες neuroligin 1 και 2 δημιουργούν μια φυσική γέφυρα στη σύναψη των νευρικών κυττάρων, βοηθώντας τα να συνδέονται με άλλα κύτταρα.

Η neuroligin 1 έχει σχετισθεί με διεγερτικές συνδέσεις, ενώ η neuroligin 2 με ανασταλτικές.

Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν μια μεταλλαγμένη μορφή της neuroligin 1, η οποία εικάζεται ότι εντοπίζεται σε ορισμένους πάσχοντες από αυτισμό, ο αριθμός των συνάψεων μειώθηκε δραματικά, ενώ τα κύτταρα απώλεσαν σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητά τους.

Οι άνθρωποι γεννιούνται με πολύ περισσότερες συνάψεις απ\' όσες έχουν ως ενήλικοι. Οι ενεργές συνάψεις πολλαπλασιάζονται στην ανάπτυξη, ενώ οι μη ενεργές αχρηστεύονται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας, η ύπαρξη της μεταλλαγμένης μορφής της neuroligin 1 μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού των συνάψεων που διαθέτει ο άνθρωπος ως ενήλικας, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται πιθανώς η ικανότητα των νευρικών κυττάρων να δημιουργούν τις συνήθεις συνδέσεις.

Αυτό επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης ενός ανθρώπου με τους συνανθρώπους του.

Οι πάσχοντες από αυτισμό δεν είναι σε θέση να επικοινωνούν φυσιολογικά με τους άλλους και να αντιλαμβάνονται σωστά το περιβάλλον τους. Εμφανίζουν επιπλέον μαθησιακές δυσκολίες.

Ο καθηγητής Σάιμον ΜπάρονΚοέν, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Αυτισμό του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι είναι σημαντική η έρευνα για το ρόλο των συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον αυτισμό.Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)