Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το πώς θα εξελίσσονται οι οικονομικές συνθήκες και αναλόγως θα πράξει αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεδρίαση του Μαρτίου μπορεί να είναι κομβικής σημασίας, καθώς σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, το δ.σ. θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα στοιχεία και θα μπορεί να κάνει με μεγαλύτερη σιγουριά μια αποτίμηση της κατάστασης και συνεπακόλουθα τις αποφάσεις που θα πάρει.
«Δεν μου αρέσει να δεσμεύομαι, δίχως να έχω τα κατάλληλα εχέγγυα», ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση που της έγινε για το αν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την ώρα που οι χρηματαγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση θα έρθει το δ΄ τρίμηνο του 2022. Μάλιστα μεγάλη μερίδα επενδυτών τοποθετείται στα futures για αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, περικλείνοντας έτσι με ένα μυστήριο το πώς θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη καθοδήγηση της ΕΚΤ, είναι ότι πλέον δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκιών μέσα στο 2022, ή ακόμη και περισσότερες από μία.
Στην έναρξη της ομιλίας της, η Γαλλίδα οικονομολόγος, ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να δείχνει μια ισχυρή εικόνα.
Το δ΄ τρίμηνο η οικονομία σημείωσε ρυθμό 0,3% και η οικονομική δραστηριότητα έφθασε στα επίπεδα πριν την πανδημία.
Ωστόσο η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να ανακόψει ρυθμό το α΄ τριμήνο του 2022, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα. Ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ των Ιανουάριο, επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζει το εισόδημα των νοικοκυριών και τις δαπάνες τους.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ωστόσο θα αρχίσει να επιβραδύνεται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Αν οι τιμές συνεχίζουν να πιέζουν προς τα πάνω, τότε ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Το ενεργειακό κόστος συνιστά κίνδυνο τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.
«Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσενω, κάτι που επηρεάζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις», όπως σημείωσε.
«Θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας με ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα όμως, εμφανίσθηκε πιο αισιόδοξη αναφορικά με τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και σε εργατικό δυναμικό. Ενώ επισήμανε ότι σε ορισμένους κλάδους αυτές οι ελλείψεις εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβλήματα αυτά υποχωρούν, ωστόσο θα υπάρχουν για κάποιο διάστημα ακόμη.
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.