ΚΑΙΡΟΣ

Κύπρος: Το… χαλούμι μπλόκαρε την ευρωκαναδική συμφωνία - Δεν «ψήνεται» το ΑΚΕΛ

Ως ένα μεγάλο πρόβλημα για την ευρωκαναδική συμφωνία αναφέρει τη μη επικύρωση της συμφωνίας από την κυπριακή βουλή το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε ψηφοφορία την Παρασκευή, 37 Κύπριοι βουλευτές ψήφισαν κατά και 18 υπέρ της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το αριστερό κόμμα του ΑΚΕΛ και τους σοσιαλιστές, το κυπριακό τυρί χαλούμι και άλλα γεωργικά προϊόντα στο νησί δεν προστατεύονται επαρκώς, αναφέρει το Spiegel. Το χαλούμι, αναφέρει, κατάλληλο για ψήσιμο είναι σημαντικό για τους Κύπριους και είναι ένα είδος εθνικού συμβόλου το οποίο εξάγεται σε μεγάλη κλίμακα. Στο παρελθόν, το "Ίδρυμα για την προστασία του παραδοσιακού κυπριακού τυριού που ονομάζεται Χαλλούμι" είχε πολεμήσει μια διαφωνία περί εμπορικών σημάτων κατά της Βουλγαρίας.

Τα αριστερά κόμματα επέκριναν τη συμφωνία CETA, επειδή πιστεύει ότι θα ενισχύσει τις πολυεθνικές εταιρείες και θα οδηγήσει τους μικρότερους παραγωγούς σε καταστροφή, συνέχισε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Το μικρό κόμμα των Πρασίνων παραπονέθηκε ότι η συμφωνία βλάπτει το περιβάλλον και προώθησε την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Το Spiegel αναφέρει ότι η ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών και, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, να αποφέρει οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Προσωρινά τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με την ΕΕ, με το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας να ισχύει ήδη.

Ορισμένα εθνικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιφερειακά κοινοβούλια στις χώρες της ΕΕ πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν με την Ceta έτσι ώστε να καταστεί πλήρως έγκυρη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, βάσει του Spiegel, ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί ορισμένες εξαιρέσεις για τα κυπριακά προϊόντα προτού η συμφωνία υποβληθεί ξανά στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.
Ο κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε στο Twitter ότι πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση της Βουλής, τονίζοντας την σημασία της εμπορικής συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την ως την μεγαλύτερη συμφωνία που πέτυχε η ΕΕ μετά από προσπάθειες 15 χρόνων.

 

 

Πηγή: economytoday.sigmalive.com