Συνολικά 202.586 άνθρωποι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για να μετάσχουν ενδεχομένως σε αυτό το πρώτο κύμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ολλανδική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία κάλεσε φέτος το Απρίλιο όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα για ένα ταξίδι επτά μηνών άνευ επιστροφής στον Άρη, το οποίο προβλέπεται να διοργανωθεί το 2023.
Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τις ΗΠΑ (24%), την Ινδία (10%), την Κίνα (6%) και την Βραζιλία (5%) — αλλά υποψηφιότητες υποβλήθηκαν επίσης από την Βρετανία, τον Καναδά, την Ρωσία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, την Ισπανία, την Κολομβία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Γαλλία, την Τουρκία, την Χιλή, την Ουκρανία, το Περού, την Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία.
Εντός δύο ετών θα διοργανωθούν τρία στάδια επιλογής, διευκρινίζει η Mars One, η οποία προσθέτει: «Από τώρα ως το 2015, από έξι ως δέκα ομάδες τεσσάρων ατόμων θα υποβληθούν σε μια διαδικασία πλήρους εκπαίδευσης» προτού, όπως διαβεβαιώνει η οργάνωση, «μια από αυτές τις ομάδες αποτελέσει το 2023 αυτή των πρώτων ανθρώπων που θα προσγειωθούν ποτέ στον Άρη και θα ζήσουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους».
Το σχέδιο αυτό, κόστους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Mars One, αν και αντιμετωπίζεται από πολλούς με σκεπτικισμό, έχει λάβει την υποστήριξη του Ολλανδού που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1999, Γκέραρντ Χουφτ.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνον ρομποτικές αποστολές στον Άρη από την Nasa, οι οποίες έχουν στεφθεί με επιτυχία. Οι ΗΠΑ είναι ωστόσο αποφασισμένες να στείλουν αστροναύτες στον Άρη σε περίπου είκοσι χρόνια από σήμερα, όπως είχε ανακοινώσει η Nasa τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο το σχέδιο της Mars One έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Εκτός από την έλλειψη της δυνατότητας επιστροφής στην Γη για τους αστροναύτες, αυτοί θα πρέπει να ζήσουν μέσα σε μικρές κατοικίες, να βρουν νερό, να παράξουν το οξυγόνο που χρειάζονται και να καλλιεργήσουν την τροφή που χρειάζονται.
Επιπλέον ο Άρης είναι μια μεγάλη έρημος στην οποία η ατμόσφαιρα συνίσταται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και στην οποία η μέση θερμοκρασία ανέρχεται σε -63 βαθμούς Κελσίου. Οι αστροναύτες θα έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.