Η έρευνα των παιδιάτρων από το Σικάγο, έγινε σε δείγμα 40 χιλιάδων παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών . Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στις πόλεις περίπου το 9,8% των παιδιών είναι αλλεργικά σε ορισμένα τρόφιμα. Σε αγροτικές περιοχές υπάρχουν το ποσοστό αυτό είναι μόνο 6,2%. Οι διαφορές ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην αλλεργία στα φιστίκια που την είχαν 2,8% των παιδιών της πόλης αλλά μόνο 1,3% στις αγροτικές περιοχές και στα θαλασσινά που τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 2,4% και 0,8%. Αντιθέτως δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, στο γάλα και τη σόγια. Η σοβαρότητα των περιστατικών ήταν παντού η ίδια: Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικία, το 40% των αλλεργικών παιδιών είχε κλινικά σοβαρά επιπλοκές ή διέτρεξε κίνδυνο η ζωή του.
Πάντως οι γιατροί δεν εξεπλάγησαν πραγματικά με τα νέα αποτελέσματα. «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει με πολύ μεγάλο δείγμα τα συμπεράσματα άλλων επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, λεει ο καθηγητής του νοσοκομείου παίδων Hauner στο Μόναχο, Berthold Koletzko.
Γνωρίζουμε ήδη – προσθέτει - ότι υπάρχει διαφορά στις αλλεργικές αντιδράσεις παιδιών πόλης – χωριού μεταξύ άλλων στα άσθμα, τα εκζέματα, την αλλεργική ρινίτιδα ή την επιπεφυκίτιδα. «Το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι: Από τι προκαλείται αυτή η διαφορά;», προσθέτει ο καθηγητής και συνεχίζει: Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικροσωματίδια στις πόλεις επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ανοσοποιητικό σύστημα. Επισης ότι οι αλλεργίες είναι πιο συχνές σε οικογένειες με υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και λιγότερο συχνές σε οικογένειες με πολλά παιδιά.
Πάντως, καταλήγει ο κ. Koletzk είναι η λεγόμενη «υπόθεση της ζούγκλας» σύμφωνα με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού εκπαιδεύεται καλύτερα σε άγνωστους ιούς αν το παιδί εκτίθεται στον αχυρώνα για χοίρους και βοοειδή. Ή για να ειπωθεί αλλιώς: Η βρωμιά διατηρεί τα παιδιά υγιή.
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.