ΚΑΙΡΟΣ

Η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου πιο αποτελεσματική από τη... δια ζώσης!

Η online ψυχοθεραπεία, δηλαδή μέσω διαδικτύου, είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή, αν όχι περισσότερο, καθώς τα οφέλη της φαίνεται να διαρκούν περισσότερο για τον ασθενή.

Αυτό καταδεικνύει μια νέα ελβετο-γερμανική επιστημονική έρευνα των πανεπιστημίων της Ζυρίχης (Τμήμα Ψυχολογίας) και της Λειψίας (Τμήμα Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας), με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Μέρκερ.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ψυχολογίας "Journal of Affective Disorders".

Οι επιστήμονες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της διαπροσωπικής και της εξ αποστάσεως (online) ψυχοθεραπείας σε 62 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έπασχαν από μέτρια κατάθλιψη.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και έξι ψυχοθεραπευτές ανέλαβαν τη θεραπεία τους είτε μέσω παραδοσιακής δια ζώσης συζήτησης, είτε μέσω διαδικτύου.

Συνολικά έγιναν οκτώ θεραπευτικές συνεδρίες (μία κάθε εβδομάδα) και η μέθοδος που εφαρμόστηκε κυρίως, ήταν η γνωσιακή- συμπεριφορική.

Οι ασθενείς της ομάδας που θεραπεύονταν μέσω Ίντερνετ, εκτός από τον online διάλογο με το θεραπευτή τους, έπρεπε επίσης να του στέλνουν γραπτές απαντήσεις σε διάφορα ερωτηματολόγια.

Όπως δήλωσε ο Αντρέας Μέρκερ, «και στις δύο ομάδες ασθενών η κατάθλιψη υποχώρησε σημαντικά».

Στο τέλος της θεραπείας, δεν υπήρχε διάγνωση κατάθλιψης στο 50% των ασθενών που είχαν κάνει την παραδοσιακή θεραπεία τετ α τετ, ενώ το ποσοστό επιτυχίας ήταν ελαφρώς υψηλότερο στην online θεραπεία (53%).

Τρεις μήνες μετά, δεν μπορούσε να διαγνωστεί κατάθλιψη στο 42% των ασθενών που είχαν κάνει τη συμβατική θεραπεία, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζονταν απαλλαγμένοι από την κατάθλιψη, ήταν σαφώς μεγαλύτερο (57%) μεταξύ όσων είχαν προηγουμένως κάνει τη θεραπεία μέσω διαδικτύου.

Με άλλα λόγια, όσοι είχαν κάνει την παραδοσιακή θεραπεία, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν ξανά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ όσοι είχαν κάνει την online θεραπεία, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν περαιτέρω υποχώρηση συμπτωμάτων στην πορεία του χρόνου.

Αλλά και όσον αφορά το βαθμό ικανοποίησης των ασθενών από τη διεξαγωγή της θεραπείας, η online ψυχοθεραπεία συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό (96%) έναντι της παραδοσιακής (91%).

Στην περίπτωση της διαδικτυακής θεραπείας, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς έδειχναν σημαντική διάθεση να κάνουν προσωπική «δουλειά» με τον εαυτό τους στο σπίτι τους, ώστε να βελτιώσουν την ψυχολογική κατάστασή τους, ενώ συχνά ανέτρεχαν και ξαναδιάβαζαν αυτά που τους είχε στείλει μέσω του Ίντερνετ ο ψυχοθεραπευτής τους.

«Μεσοπρόθεσμα, η online ψυχοθεραπεία παρέχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η μελέτη μάς δείχνει ότι οι ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου αποτελούν αποτελεσματικό συμπλήρωμα στο πεδίο της θεραπευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο καθηγητής Αντρέας Μέρκερ.

Οπότε μπορεί κανείς να χαλαρώνει στην παραλία -ή στην πισίνα- και μέσω του φορητού υπολογιστή του να ρίχνει διακριτικά μια ματιά και στις συμβουλές του ψυχοθεραπευτή του!Πηγή: Πηγή ΑΜΠΕ