Η διαταγή τονίζει πως «όλες οι παραγωγές και διαφημίσεις θα πρέπει στο εξής να τηρούν την τυπική ορθογραφία και φρασεολογία χωρίς να αποκλίνουν από αυτές».
«Τα γλωσσικά ιδιώματα αποτελούν φορέα της ιστορικής μας κληρονομιάς και χαρακτηρίζονται από απαράμιλλη αισθητική, ιδεολογική και ηθική αξία» επισημαίνεται στην αιτιολογία ενώ λίγο παρακάτω τονίζεται πως «Δεν υπάρχει τίποτα το αστείο στα λογοπαίγνια (...) η εκτεταμένη χρήση τους μπερδεύει τα μικρά παιδιά, προκαλώντας πολιτισμικό και γλωσσικό χάος».
«Είναι γελοίο. Τα λογοπαίγνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής κληρονομιάς. Αμέτρητα έθιμα και γνωμικά στηρίζονται σε αυτά», παρατηρεί ο Ντέιβιντ Μόζερ, ακαδημαϊκός διευθυντής του προγράμματος CET κινεζικών σπουδών στο Beijing Capital Normal University.
Ίσως βέβαια να μην είναι η γλωσσική καθαρότητα αυτό που απασχολεί τους αρμόδιους φορείς. Οι χρήστες του διαδικτύου στη χώρα είναι ιδιαιτέρως εφευρετικοί με τη δημόσια συνθηματολογία τους για πρόσωπα και πράγματα που «κόβονται» από την κρατική λογοκρισία.
Ο Μόζερ φοβάται ότι η απαγόρευση θα λειτουργήσει στο μέλλον ως ένα ακόμη εφαλτήριο για περαιτέρω λογοκρισία, με στόχο την κριτική που δέχεται η ηγεσία, εντός και εκτός του ήδη ελεγχόμενου Ιστού.
Πηγή: skai.gr-Πάνος Σάκκας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.