Πάντως στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας διατυπώθηκαν και άλλες απόψεις για τη συσχέτιση καρδιακών νοσημάτων με την κατάθλιψη. Μία από αυτές έχει να κάνει με την πρόκληση αρρυθμιών στα αγχώδη ερεθίσματα που εμφανίζουν συχνά οι ασθενείς με κατάθλιψη και μία δεύτερη με τις αυξημένες τιμές λιπιδίων που καταγράφονται σε αυτούς τους ασθενείς.
Μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η οποία ανακοινώθηκε στο συνέδριο αυτό, δείχνει ότι η κατάθλιψη και οι ακραίες τιμές της αρτηριακής πίεσης, κυρίως οι υψηλές, σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών επιπλοκών, σε ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος για νέο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν 83% υψηλότερος σε καταθλιπτικούς ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και 36% υψηλότερες σε αυτούς με χαμηλή πίεση, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης και καθόλου συμπτώματα κατάθλιψης.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο πιθανό να υποστούν περαιτέρω καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, πιο συχνά από το γενικό πληθυσμό. Πιο γνωστές είναι αυτές που μελέτησαν τις ακραίες τιμές της πίεσης του αίματος, αλλά τώρα βλέπουμε ότι αυτό μαζί με τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ο κίνδυνος αυξάνεται για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και γενικότερα κάποια καρδιακή νόσο που σχετίζεται με θανάτους στο μέλλον» επισημαίνει ο ο Δρ Jani, επικεφαλής της μελέτης και εξηγεί ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της αρτηριακής πίεσης είναι ένα πεδίο συνεχιζόμενης ιατρικής έρευνας για να εξηγηθεί η φύση αυτής της σχέσης.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι αν η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την κατάθλιψη βοηθά μετά την θεραπεία της ψυχικής νόσου και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι ένα ευεργετικό "φάρμακο" και στις δύο παθολογικές αυτές καταστάσεις είναι η άσκηση, καθώς εκκρίνει τις ορμόνες της χαράς και δεν μειώνει μόνο τους δείκτες υγείας, όπως τις τιμές της χοληστερόλης, αλλά έχει και άλλα κρυφά οφέλη που πιθανότατα σχετίζονται με την βελτίωση του μεταβολισμού. Ιδανική μορφή άσκησης για τους καρδιολόγους είναι κατά 70% η ισοτονική (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και ο συνδυασμός της κατά 30% με ισομετρική άσκηση (άρση βαρών) με περισσότερες επαναλήψεις και λιγότερο βάρος.Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.