Με την ονομασία Girl Summit 2014, η διάσκεψη αυτή που συνδιοργανώνεται με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είναι η πρώτη του είδους της, σύμφωνα με τη Unicef.
Στόχος της είναι να κερδίσει υποστήριξη από όλο τον κόσμο ώστε να σταματήσουν οι καταναγκαστικοί γάμοι και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, που αφορά περισσότερες από 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, από τις 700 εκατομμύρια γυναίκες θύματα των καταναγκαστικών γάμων, περισσότερες από μία στις τρεις (250 εκατομμύρια) παντρεύτηκαν όταν ήταν μικρότερες από 15 ετών.
Όσον αφορά τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, που εφαρμόζεται κυρίως σε 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η Unicef σημειώνει ότι έχει παρατηρηθεί μια βελτίωση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος για μια έφηβη να υποβληθεί στον ακρωτηριασμό αυτό έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο τα τελευταία 30 χρόνια.
«Όμως χωρίς άμεσες ενέργειες πολύ πιο εντατικές και υποστηριζόμενες από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας, εκατοντάδες εκατομμύρια κορίτσια θα συνεχίσουν να υπομένουν βαθιά, μόνιμα και εντελώς ανώφελα τραύματα», προειδοποιεί η οργάνωση.
«Τα κορίτσια δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την τύχη τους. Όταν το κάνουν, ωφελείται όλος ο κόσμος», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Unicef Άντονι Λέικ σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά της η Βρετανία θα κάνει υποχρεωτική την καταγγελία από δασκάλους και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας περιπτώσεων τέτοιου ακρωτηριασμού, δήλωσε σήμερα ο Κάμερον.
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται επίσης να ανακοινώσει μια σειρά από άλλα μέτρα που θα έχουν στόχο να τερματίσουν την πρακτική αυτή τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, σημείωσε το γραφείο του Κάμερον.
Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται χρηματοδότηση 1,4 εκατομμυρίων λιρών (1,7 εκατ. ευρώ) για ένα πρόγραμμα πρόληψης του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών, η υιοθέτηση νέων νόμων που θα προβλέπουν την άσκηση διώξεων εναντίον των γονιών που δεν θα αποτρέπουν τον ακρωτηριασμό των παιδιών τους, αλλά και προγράμματα για την πρόληψη των καταναγκαστικών γάμων σε 12 αναπτυσσόμενες χώρες.
Περίπου 103.000 γυναίκες, ηλικίας από 15 ως 49 ετών, και ακόμη 10.000 κορίτσια κάτω των 15 ετών που έχουν μεταναστεύσει στη Αγγλία και την Ουαλία εκτιμάται ότι έχουν υποβληθεί σε αυτό τον ακρωτηριασμό, σύμφωνα με μια έκθεση του πανεπιστημίου City του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η Βρετανία σκοπεύει επίσης να καταρτίσει μια διεθνή σύμβαση που θα ζητεί την εξάλειψη της πρακτικής αυτής του ακρωτηριασμού και των καταναγκαστικών γάμων σε διάστημα μίας γενιάς.
Στις αρχές Ιουλίου μια έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου είχε χαρακτηρίσει «εθνικό σκάνδαλο» την αποτυχία των βρετανικών αρχών να καταπολεμήσουν τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών.
«Θέλω να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα κορίτσια μας και υποδέχομαι σήμερα την Girl Summit ώστε να μπορέσουμε να πούμε με μία φωνή: ας τελειώνουμε μια για πάντα με αυτές τις πρακτικές», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη διάσκεψη.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.