Το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων είναι μια ΑΜΚΕ με αντικείμενο την έρευνα και την εκπαίδευση και αποτελεί την μετεξέλιξη και συνέχεια της «Ελληνικής Ένωσης για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών του Διαδικτύου».
Βασικός στόχος της είναι η ανάδειξη της ιστορικής βαρύτητας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την έρευνα θεωρώντας ότι αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί.
Έχει αναγνωριστεί από την TechSoup ( Technology for Global Good ), ενώ τις δράσεις της στηρίζουν έμπρακτα η Microsoft , η Google, η Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες στον χώρο.
Στον χώρο της έρευνας στηρίζοντας τις προσπάθειες μιας ομάδας νέων Ελλήνων, που έχουν δημιουργήσει μια εταιρεία στις ΗΠΑ, την ALGOPAN, LLC, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού και εξοπλισμού με στόχο την ένταξη τόσο του εμπορίου όσο και της άμυνας στη νέα κβαντική γενιά της πληροφορίας και στα πλαίσια του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας στον τομέα της Άμυνας “Defence Innovation Challenge”, με θέμα: «Καινοτομώντας στην Επίγνωση της Επιχειρησιακής Κατάστασης» (Situational Awareness Innovation) θα συμμετέχει με μια πρόταση αναβάθμισης της κρυπτογραφημένης ενδοεπικοινωνίας των Ελληνικών Ενόπλων ∆υνάμεων με την πατενταρισμένη τεχνολογία USK, που επιτρέπει την ασφαλή μετάδοση κρυπτογραφημένης πληροφορίας, προφυλάσσοντας την από κβαντικές επιθέσεις.
Στον χώρο της έρευνας και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε το Researchers’ Book που είναι η πρώτη ελληνική πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης των ερευνητών από όλα τα επιστημονικά πεδία.
Η πλατφόρμα Researchers’ Book φιλοδοξεί να ενώσει Μέλη ΔΕΠ ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, Ερευνητές, Μεταδιδακτορικούς ερευνητές, Διδάκτορες και Υποψήφιους Διδάκτορες, Μεταπτυχιακούς Φοιτητές, Τελειόφοιτους και προπτυχιακούς φοιτητές σε μια κοινή προσπάθεια για παραγωγή και διάδοση της έρευνας.
Εκεί μπορείτε να αναδείξετε την έρευνα σας, να παρουσιάσετε τμήματα της ή ολόκληρη σε όλες τις επαφές, τις ομάδες, τις σελίδες σας, σε πρόσωπα και σε φορείς οι οποίοι μοιράζονται κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα ή μπορούν να σας κάνουν υποδείξεις, διορθώσεις, παρατηρήσεις υπό το πρίσμα της διεπιστημονικότητας, να την παρουσιάσετε σε ένα ευρύ κοινό, να βρείτε επιστημονικούς συνεργάτες, μέντορες, πηγές χρηματοδότησης.
Ο χρήστης επισκέπτεται τον ιστοτόπο Researchers’ Book όπου και πραγματοποιεί online εγγραφή από το σχετικό link εγγραφής
Στον χώρο της εκπαίδευσης το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων έχει προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το οποίο συνδιοργάνωσαν και online συνέδριο τον Ιούνιο τον μαζί με το Εργαστήριο Οικονομικής Γεωγραφίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξικού Σχεδιασμού με θέμα την Επιχειρηματικότητα, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Επιχειρησιακή Συμβουλευτική- Coaching.
Παράλληλα υλοποίησε δυο επιστημονικά περιοδικά το Σύγχρονη Κοινωνία, Εκπαίδευση και Ψυχική Υγεία (Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ) και το Infopolis Journal ένα ακαδημαϊκό περιοδικό – forum του φορέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων για τη δημοσίευση άρθρων και ερευνών και συζήτηση θεμάτων που αφορούν και αναπτύσσουν το πεδίο της επιχειρηματικότητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και θεμάτων που
σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Τον Ιούλιο με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων πραγματοποίησε ημερίδα επιμόρφωσης και ενημέρωσης σε συνεργασία με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ψηφιακή Καινοτομία και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» στα οποία μίλησαν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι καθηγητές κ.κ. Χαραλαμπίδης Γιάννης και Ευριπίδης Λουκής, ενώ από το ΕΜΠ ο κος Ασκούνης Δημήτρης.
Μπορείτε να δείτε σχετικά βίντεο από την κάλυψη της εκδήλωσης από το eduadvisor κάνοντας κλικ εδώ
Στην πόλη που εδρεύει ,στο Ζωγράφου Αττικής, έχει προχωρήσει σε μνημόνιο συνεργασίας με την ΜΑΞΙΑΔΗΖ ΑΕ ΟΤΑ ,που είναι μια αναπτυξιακού χαρακτήρα μονομετοχική εταιρεία με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Ζωγράφου, με την οποία
προχώρησαν στην σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας προκειμένου να ενισχύσουν αφενός , απολύτως δωρεάν, με τεχνογνωσία και διαδικτυακές υποδομές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης του Ζωγράφου και αφετέρου μέσω δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων προς κάθε ενδιαφερόμενο από την πόλη του Ζωγράφου και όχι μόνο στηρίζοντας έμπρακτα την αντίληψη της σπουδαιότητας της δια βίου μάθησης με την χρήση ΤΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων διοργανώνει την τρέχουσα θερινή περίοδο μια σειρά 29 δωρεάν σεμιναρίων σε επιστημονικά πεδία που αρχίζουν από την Ψυχολογία και την Εκπαίδευση και φθάνουν μέχρι και τον χώρο των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας.
Τα σεμινάρια, που θα διεξαχθούν online μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, παρέχονται απολύτως δωρεάν, ενώ οι παραδόσεις θα βιντεοσκοπηθούν έτσι ώστε και μετά το τέλος των σεμιναρίων αυτά να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω του καναλιού στο Youtube του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων. Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα σε σχετική δημοσίευση του SemiFind κάνοντας κλικ εδώ
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Digital Aegean προχωρεί στην ενίσχυση σπουδαστών επαγγελματικών προγραμμάτων του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ψηφιακό και έντυπο υλικό, το οποίο παρέχει μια Ποιοτική Μη Τυπική Εκπαίδευση στην Ελλάδα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού στην χώρα μας σταθερά από το 2010.
Παράλληλα στηρίζει με επικοινωνιακές ενέργειες πρωτοβουλίες όπως ενδεικτικά τα Aegean Startups ένα ψηφιακό επιταχυντή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τα οποία αναδεικνύουν και υποστηρίζουν ιδέες για νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και για δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, με έμφαση στο χώρο του Αιγαίου αλλά και το Διεθνές Συνέδριο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση ICEGOV των Ηνωμένων Εθνών που θα βρίσκεται στην Ελλάδα, το Φθινόπωρο του 2021, από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου.
Έχοντας ως βασικό υποστηρικτή την εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων DreamWeaver.Gr έχει καταφέρει να συνδράμει μέσω της τεχνογνωσίας της και των διαδικτυακών της υποδομών πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να εισέλθουν στον κόσμο του διαδικτύου. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την γέφυρα τεχνολογίας παίζει η Άννα Αγγελάκη που εποπτεύει , συντονίζει και υλοποιεί όλα τα τεχνολογικά projects του Εργαστηρίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων και ερευνητής – διδάσκων στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου , Θανάσης Δαβαλάς ,ανέφερε ότι κοινός τόπος μεταξύ των εκατοντάδων συμμετεχόντων στις
δραστηριότητες του Εργαστηρίου είναι η συνειδητοποίηση από άπαντες της αναγκαιότητας να επιταχυνθεί ο βηματισμός της χώρας μας στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού , τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς και ότι το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων θα παραμείνει στοχοπροσηλωμένο προς την κατεύθυνση αυτή.
Κρίνοντας από τη δυναμική παρουσία ενός ολιγομελούς σχήματος ,όπως είναι το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων, που μόλις συμπλήρωσε τα δυο έτη παρουσίας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η παρουσία του έχει να προσφέρει πολλά σε μια κατεύθυνση , όπως αυτή της υιοθέτησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας που αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα του αύριο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.