Καταναλωτές και το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αναποτελεσματικότητα που αφορά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) με τίτλο «Επιλύοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσω της ανάληψης ευθυνών», που δόθηκε στη δημοσιότητα,η παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εάν δεν υπάρξει συλλογική προσπάθεια από όλους .
Το WWF προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, υπάρχει κίνδυνος να «διαρρεύσουν» στο περιβάλλον επιπλέον 104 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων το 2030, ενώ τα πλαστικά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αναμένεται να φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους έως το 2030. Την ίδια στιγμή, 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως, σήμερα είναι απόβλητα, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά έχει ήδη καταλήξει στη φύση, με καταστροφικές συνέπειες στα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και στα μέσα του 2018, ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό ότι προκειμένου να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Ιούνιο του 2019 δεν θα προμηθεύονται πλαστικά μπουκάλια νερού.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου, Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον πρόεδρο Αντόνιο Τατζάνι και 14 αντιπροέδρους, ενέκρινε στις 12 Ιουνίου τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών φιαλών και την κατασκευή ενός δικτύου με ψύκτες και βρύσες.
«Είμαστε ευτυχείς να ανακοινώσουμε ότι το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να απαλλαγεί από όλα τα πλαστικά μπουκάλια και να ελαχιστοποιήσει τα πλαστικά μιας χρήσεως στο Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2019», δήλωσε η Χάιντι Χάουταλα, αντιπρόεδρος του ΕΚ και μέλος του Φινλανδικού και Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών προσπαθειών για τη μείωση των οκτώ εκατομμύρια τόνων πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ωκεανούς του πλανήτη ετησίως.
Ενδεικτικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και συναντήσεων στο ΕΚ, σε συνεδριάσεις στις δύο έδρες του, το Στρασβούργο της Γαλλίας και τις Βρυξέλλες του Βελγίου.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέβαλε πρόταση τον περασμένο μήνα για την απαγόρευση των πλαστικών μπουκαλιών και των πλαστικών μιας χρήσης όπως τα καλαμάκια, οι μπατονέτες και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, σε όλα τα μέλη της ΕΕ.
Το πρόβλημα είναι εδώ και η αλλαγή πρέπει να έρθει από κάθε έναν από εμάς!
Ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού είναι πολύ υψηλή .Αν τοποθετούσαμε σε μία σειρά τα πλαστικά που καταναλώνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το εμφιαλωμένο νερό, θα μπορούσαμε να «περιφράξουμε» δύο φορές σε όλο το μήκος τους τις ακτές της Μεσογείου (περίπου 40.000 χιλιόμετρα).
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.