Θα οριστεί νέα δικάσιμος για την επιβολή χρηματικών ποινών.
Η πολύκροτη υπόθεση αφορά μία περίοδο έξι εβδομάδων, μεταξύ των τελών του 2009 και των αρχών του 2010, όταν, ενόψει της «εξόδου» του πρώτου iPad στην αγορά, η Apple κατηγορείται ότι συνωμότησε με πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους προκειμένου να αποκλείσουν την ανταγωνίστρια Amazon από την αγορά και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, ολιγοπωλιακά, την τιμή των e-books.
Την περίοδο εκείνη, η Amazon είχε αποκτήσει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς των e-books, καθώς, στην προσπάθειά της να προωθήσει την ταμπλέτα Kindle, αντίπαλο δέος του iPad, διέθετε ηλεκτρονικά βιβλία σε τιμές χονδρικής έναντι μόλις 9,99 δολαρίων.
Οι πέντε εκδοτικοί οίκοι που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν ήδη καταλήξει σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας την Apple ως μοναδική κατηγορούμενη ενώπιον του δικαστηρίου. Οι συμβιβασμοί κόστισαν στους εκδοτικούς οίκους περισσότερα από 166 εκατομμύρια δολάρια.
Στον αντίποδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έχει διαμηνύσει πως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν πρόκειται να επιζητήσει συμβιβασμό, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία δεν είχε υποπέσει σε κανένα παράπτωμα.
Σύμφωνα ωστόσο με την απόφαση της δικαστού Ντενίζ Κότε, η Apple «συνωμότησε προκειμένου να περιορίσει το εμπόριο», και διαδραμάτισε «κεντρικό ρόλο» στις προσπάθειες παράβασης της αντιολιγοπωλιακής νομοθεσίας.
«Η Apple επέλεξε να συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους ώστε να αυξήσουν τις τιμές των e-book και τους έδωσε να μέσα να το κάνουν [...] Δίχως την ενορχήστρωση της συνωμοσίας από την Apple, δεν θα είχε πετύχει», συμπλήρωσε η δικαστής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.