Το σύνθημα "Ελλάς – Γαλλία συμμαχία" παίρνει σάρκα και οστά σε λίγες ώρες, επικαιροποιημένο ωστόσο, καθώς οι διμερείς σχέσεις Αθήνας - Παρισιού φτάνουν στο απόγειό τους ένεκα και των γεωπολιτικών συγκυριών.
Στις 10 το πρωί αναμένονται ανακοινώσεις από τους κυρίους Μακρόν και Μητσοτάκη, στο Παρίσι, σχετικά με την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, που «κλείδωσε» το βράδυ της Δευτέρας σε δείπνο εργασίας των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η χώρα μας θα παραλάβει τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ενώ υπάρχει δικαίωμα επιλογής μίας ακόμη φρεγάτας -αν η Αθήνα το επιθυμεί, και 3 κορβέτες Gowind συν μία εάν η Αθήνα το επιθυμεί. Τα εν λόγω πλοία είναι εξοπλισμένα με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο συστημάτων γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το 2025 θα είναι έτοιμες οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες Βelharra, αλλά και η πρώτη κορβέτα Gowind.
Ένα χρόνο μετά, το 2026, αναμένεται να παραδοθούν η επόμενη φρεγάτα και οι άλλες δύο κορβέτες. Κάθε χρόνο από το 2023 θα παραδίδεται και μια έτοιμη MEKO.
Επίσης η Ελλάδα αναβαθμίζει τις τέσσερις φρεγάτες MEKO και εξασφαλίζει τις όποιες αναβαθμίσεις προκύψουν στο μέλλον.
Η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας όμως είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Σήμερα θα βρεθούν στο Παρίσι οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κύριοι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος για να συνυπογράψουν την συμφωνία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ενόψει της ανακοίνωσης της συνμφωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα μας να ενισχύσει την αποτρεπτική της δυνατότητα σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για κούρσα εξοπλισμών. «Και το κάνουμε αυτό στα πλαίσια δημοσιονομικής δυνατότητας – όχι κούρσα εξοπλισμών – αλλά έχω την ευθύνη να ενισχύσω και να παραδώσω σε διάδοχό μου – ένποπλες δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ», τόνισε.
Είναι σαφές πως η μετατόπιση των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό, όπως φάνηκε με την ΑUKUS, επιταχύνει τις εξελίξεις και στην Ευρώπη, που αντιλαμβάνεται πως η ασφάλειά της δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ενα ακόμα στοιχείο που οδήγησε στη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι η στενή διαπροσωπική σχέση των δύο ηγετών αλλά και η μεταβατική φάση της Γερμανίας μετά την απόσυρση της Αγκελα Μέρκελ. Το κενό της «σιδηράς κυρίας» ενισχύει τον Εμανουέλ Μακρόν, οδηγώντας την Ελλάδα στην επιλογή της ενίσχυσης των δεσμών με το Παρίσι.
Σημειώνεται ότι το Παρίσι φέρεται να θέλει να πάρει την ρελάνς σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μετά την απώλεια του χρυσοφόρου συμβολαίου δεκάδων δισεκ. ευρώ για ντιζελοκίνητα υποβρύχια με την Αυστραλία λόγω της συμφωνίας AUKUS που προβλέπει την απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Καμπέρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.