Φυσικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια εγκυμοσύνη στο μέλλον. Από τι εξαρτάται όμως;
Από την ηλικία της γυναίκας όταν κάνει την ωοληψία
Όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι τα ωάριά της και άρα είναι και πιο πιθανό να μείνει έγκυος. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν ως όριο ηλικίας για την κατάψυξη ωαρίων τα 38 χρόνια (δηλαδή συστήνουν οι γυναίκες να κάνουν κατάψυξη έως την ηλικία των 38), αλλά γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν αποκλείονται. Η κάθε γυναίκα θα πρέπει να κρίνεται από το γυναικολόγο αναπαραγωγής εντελώς εξατομικευμένα, με βάση όχι μόνο την ηλικία της, αλλά και το ορμονικό προφίλ της (λειτουργία και αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια). Όσο πιο νέα είναι η γυναίκα την ημέρα της ωοληψίας και κατάψυξης των ωαρίων της, τόσο μεγαλύτερο αναμένεται το ποσοστό μια εγκυμοσύνης από αυτά τα ωάρια στο μέλλον.
Από τον αριθμό των ωαρίων που συλλέγονται στην ωοληψία
Ιδανικά, θέλουμε 10-12 ώριμα ωάρια την ημέρα της ωοληψίας. Τόσα απαιτούνται για να μπορούμε να μιλάμε για μια ρεαλιστική ελπίδα για μια εγκυμοσύνη στο μέλλον, με βάση τη βιβλιογραφία και τη διεθνή κλινική εμπειρία. Όταν έρθει η ώρα να αποψυχθούν τα ωάρια με στόχο μια εγκυμοσύνη, τότε περιμένουμε ό,τι και σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια με εξωσωματική:
•Από τα 10-12 ωάρια περιμένουμε ότι 1-2 δε θα αποψυχθούν φυσιολογικά (δε θα επιβιώσουν, δε θα είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση).
•Από τα 10-11 ωάρια που θα αποψυχθούν φυσιολογικά περιμένουμε ότι θα γονιμοποιηθούν τα 7-8. Σημαντικό: η γονιμοποίηση των αποψυγμένων ωαρίων πάντα γίνεται με μικρογονιμοποίηση (ICSI).
•Από τα 7-8 έμβρυα 1ης ημέρα, περιμένουμε ότι τα 5-6 θα αναπτυχθούν ομαλά ως την 3η ημέρα και 1-2 θα φτάσουν ως το στάδιο της βλαστοκύστης.
Ιδανικά, θέλουμε να επιτύχουμε την εμβρυομεταφορά 2 βλαστοκυστών.
Αν η διατήρηση της γονιμότητάς σας με κατάψυξη ωαρίων είναι στο μυαλό σας, σας προτείνουμε τα εξής:
•Σωστή ενημέρωση: ενημερωθείτε, ψάξτε πληροφορίες, συζητήστε, πάρτε έγκυρες πληροφορίες. Πάρτε τη γονιμότητά σας στα χέρια σας!
•Εξατομικευμένη προσέγγιση: απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής και ζητήστε τη συμβουλή του για εσάς προσωπικά (τα αναμενόμενα αποτελέσματα της θεραπείας, το προβλεπόμενο ποσοστό επιτυχίας κλπ). Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή!
Από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη, FRCOG
Γυναικολόγος αναπαραγωγής - Μαιευτήρας,
Υπεύθυνος Θεραπειών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,
Πηγή: http://blog.gennima.eu/2015/06/9-2015.html
Γέννημα IVF
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.