Αναλύοντας τα στοιχεία από 8.700 αποβολές γυναικών από 15 έως και 45 ετών, οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ανίκ Μπεράρντ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, διαπίστωσαν πως ορισμένα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής από 60% έως και 100%.
Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν οι γυναίκες ακολουθούν αγωγή με αντιβιοτικά χωρίς να έχουν καν αντιληφθεί ότι εγκυμονούν. Άλλωστε αρκετοί γιατροί θα απέφευγαν να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά, αν ήταν ενήμεροι για την «ενδιαφέρουσα κατάσταση» των ασθενών.
Σύμφωνα με την έρευνα, πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών συνδέονται «σημαντικά» με την πιθανότητα αποβολής:οι μακρολίδες, οι κινολόνες, οι τετρακυκλίνες, οι σουλφοναμίδες και η μετρονιδαζόλη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη νιτροφουραντοΐνη και την ερυθρομυκίνη, που συστήνονται για την αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ανεξαρτήτως φαρμακευτικής αγωγής πάντως, περίπου μία στις τέσσερις κυήσεις καταλήγει σε αποβολή για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους με την ηλικία να είναι καθοριστικός παράγοντας: χαρακτηριστικό είναι πως ενώ για τις γυναίκες έως 30 ετών ο κίνδυνος υπολογίζεται στο 10%, για όσες έχουν κλείσει το 45ο έτος της ηλικίας τους έχουν 50% πιθανότητες να αποβάλουν.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.