Διερευνητικές επαφές με Τουρκία: To παρασκήνιο και γιατί η Ελλάδα είναι επιφυλακτική (vid)

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, Αθήνα και Άγκυρα μπαίνουν στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στις 25/1. 

Το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να επανεκκινήσουνείναι σαφές και συγκεκριμένο . 

Παρά τα όσα λέει η Τουρκία  η Αθήνα συζητά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα, ενώ ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση του διαλόγου την αποφυγή κάθε προκλητικής ενέργειας. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας αλλά θέματα τα οποία είναι διατεθειμένη να συζητήσει, την ώρα που οι γείτονες συνεχίζουν την εκστρατεία προσέγγισης της Ευρώπης επιχειρώντας με κάθε τρόπο να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. 

Ενδεικτική ήταν η σημερινή δήλωση Ερντογάν περί πολυετών προσπαθειών της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να επιχειρεί μια επίθεση γοητείας στην Ευρώπη επιδιώκοντας να κάμψει τις ισχυρές αντιδράσεις μερίδας ευρωπαϊκών χωρών για τη δραστηριότητά της σε Λιβύη και ΝΑ Μεσόγειο. 

Η Αθήνα δίνει κι αυτή τη δική της μάχη στο διπλωματικό πεδίο. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάγιο και άφησε αιχμές για το ρόλο της Ιταλίας στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας. 

Αργότερα στην Πορτογαλία, Νίκος Δένδιας και Σάντο Σίλβα μίλησαν για την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας. 

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαιρέτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Γερμανία. 

Είναι πάντως σαφές πως η Άγκυρα επέλεξε το δρόμο των διερευνητικών ώστε να στείλει ένα μήνυμα συμμόρφωσης σε Βρυξέλλες κι Ουάσιγκτον. 

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις διέρχονται μέσω Αθηνών και πρώτα απ όλα γι αυτό αποδέχτηκε να κάτσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, τονίζει ο βουλευτή της ΝΔ και Διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Συν και πλην

Ικανοποιημένη δηλώνει η Αθήνα από την χρονική συγκυρία στην οποία τοποθετούνται οι διερευνητικές καθώς από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για επανέναρξη διερευνητικών επαφών μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν. 

Ικανοποιημένη είναι επιπρόσθετα και από το γεγονός του ότι η Άγκυρα μπαίνει σε αυτή την διαδικασία ουσιαστικά και όχι προσχηματικά  και θέλει να κρατήσει τον διάλογο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θέλοντας να δώσει στην Δύση μήνυμα ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για προσπάθεια επαναπροσέγγισης

Την ίδια ώρα ως θετική εξέλιξη κρίνεται η απουσία Ερτσιγές από το τραπέζι του διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών εκτιμάται πως μάλλον θα αργήσει αφού όπως κρίνεται από την Αθήνα δεν υπάρχει ικανό πεδίο για να ευνοήσει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά «κρατά μικρό καλάθι» στην «επίθεση αγάπης της Τουρκίας προς την Ευρώπη η οποία διατηρεί χαμηλές προσδοκίες σε επίπεδο κυρώσεων.

Διάρκεια

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ η διάρκεια των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μιας ημέρας.

Οι δύο πλευρές θα προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση του τι πρέπει να συζητήσουν λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα θέματα ενδιαφέροντος  για τα οποία είχαν γίνει συζητήσεις κατά την τελευταία φορά που υπήρξαν διερευνητικές, 

Δεδομένου του εύρους των θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές, το χρονικό διάστημα της μιας ημέρας επαφών δεν θεωρείται επαρκές για να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κατάληξη επομένως η 25η Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περισσότερο ως μια πρώτη ένδειξη της πρόθεσης και των δύο πλευρών για συνέχεια του διαλόγου.

Πηγή: skai.gr