ΚΑΙΡΟΣ

Άστρα γίγαντες

Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν το βάρος του μεγαλύτερου άστρου στο γαλαξία μας, ενός γίγαντα με μάζα περίπου 116 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας.

Το δεύτερο μεγαλύτερο άστρο είναι 89 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας και σχηματίζει, λόγω βαρυτικής έλξης, "ντουέτο" με το μεγαλύτερο άστρο.

Αυτό το "δίδυμο" αστρικών γιγάντων ονομάζεται Α1 και βρίσκεται στο αστρικό σύμπλεγμα ΝGC 3603, στο σπειροειδή βραχίονα "Καρίνα" του γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 20.000 ετών φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Και τα δύο θεωρούνται άστρα τύπου "Wolf-Rayet", τα οποία έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία, είναι πολύ βαριά και φωτεινά και χάνουν σταδιακά μεγάλο μέρος της μάζας τους, που διαρρέει στο διάστημα εξαιτίας ισχυρών αστρικών ανέμων.

Το τρίτο μεγαλύτερο άστρο του γαλαξία μας είναι 83 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας. Θεωρητικά ένα άστρο μπορεί να είναι μέχρι 150 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας, όμως ελάχιστα άστρα έχουν βρεθεί με μάζα πάνω από 100 ηλιακές μάζες. Όσο πιο τεράστιο είναι ένα άστρο, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής του, καθώς "καίγεται" ταχύτερα, πριν "πεθάνει" με μια έκρηξη σούπερ νόβα.

Η ανακάλυψη των τεράστιων άστρων είχε γίνει πέρυσι από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υπό τον Άντονι Μοφάτ, ο οποίος τώρα χρησιμοποίησε μετρήσεις από το Νότιο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο στη Χιλή και το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ για να εκτιμήσει καλύτερα τις μάζες των γιγάντιων ουράνιων σωμάτων.

Υπάρχει πάντως αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθος του μεγαλύτερου άστρου του γαλαξία μας (της τάξης των συν-πλην 30 ηλιακών μαζών από το εκτιμώμενο μέγεθος των 116 ηλιακών μαζών), η οποία ελπίζεται να διαλυθεί με μελλοντικές αστρονομικές παρατηρήσεις.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας.
Πηγή: skai.gr