ΚΑΙΡΟΣ

ΑΠΘ: «Εγώ Εμβολιάστηκα! Εσύ;»- Αναγκαία η η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Την ανάγκη η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία, να συνδυαστεί με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος για την πανεπιστημιακή κοινότητα και με ευρύτερα μέτρα δημόσιας υγείας, επισήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η φοιτητική ομάδα του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ που υλοποιεί το πρότζεκτ "Εγώ Εμβολιάστηκα! Εσύ;" και μεταδόθηκε διαδικτυακά. 

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας, στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας στην Ευρώπη, Ηλίας Κονδύλης, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη, τα μαθήματα να διεξαχθούν σε αίθουσες με επαρκή αερισμό, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι δεδομένο στο ΑΠΘ. Αναγκαία είναι επίσης η απολύμανση και εκτεταμένη επιδημιολογική επιτήρηση, με καθημερινούς δωρεάν στοχευμένους έλεγχους.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, τόνισε ότι μέσα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, θα πρέπει να υλοποιηθεί μηχανισμός του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και εμβολιαστικό κέντρο και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί μήνυμα χαλάρωσης σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά να τηρούνται τα μέτρα, όπως οι αποστάσεις.

Ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας-Υγείας Παιδιού, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι σε ότι αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων, πρέπει να διακρίνουμε τη χρονική με την αιτιολογική συσχέτιση, δηλαδή η εμφάνιση μιας ανεπιθύμητης ενέργειας μετά τον εμβολιασμό, δεν είναι απαραίτητο να οφείλεται σε αυτόν.

Εξήγησε, ακόμη, ότι εάν το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90% δεν σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 10% αυτός που το έκανε να νοσήσει, αλλά ότι έχει το 10% των πιθανοτήτων που θα είχε αν δεν είχε εμβολιαστεί.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Ιατρικής Εκπαίδευσης, του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Σμυρνάκης, τόνισε ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να επισκέπτεται πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιούν επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα

Το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στα οποία απάντησαν οι καθηγητές του ΑΠΘ, αλλά και οι τελειόφοιτοι φοιτητές Ιατρικής Ευαγγελία Σαββίδου, Κατερίνα Μπουρτζινάκου και Σπύρος Γραΐδης, συνυπεύθυνοι της πρωτοβουλίας "Εγώ Εμβολιάστηκα! Εσύ;", που έχει ως στόχο την ενημέρωση των νέων για τον εμβολιασμό κατά της covid 19.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, το νεαρό της ηλικίας και η καλή φυσική κατάσταση, δεν εγγυώνται την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), οι νέοι ηλικίας 18 με 29 ετών αποτελούν το 22,1% του συνόλου συνόλου των κρουσμάτων (7,6 εκατ.) 0,6% των θανάτων (3.500).  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ