Τετρακόσια χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο ISS τρέχει γύρω από τον πλανήτη μας με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (28.000 χιλιόμετρα ανά ώρα). Στο εσωτερικό του σταθμού, γίνονται καθημερινά πειράματα πάσης διαστημικής φύσεως: από την καλλιέργεια μαρουλιών μέχρι την μελέτη της ανθρώπινης φυσιολογίας μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα (One Year In Space project).
Τον 2014 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ξεκίνησε ένα πείραμα με σαφείς μελλοντικές εφαρμογές: την προσπάθεια καλλιέργειας «μανιταριών» της Ανταρκτικής, σε κλίμα πανομοιότυπο με αυτό του κόκκινου πλανήτη.
Τα αποτελέσματα μετά από 18 μήνες δοκιμασιών ήταν άκρως ενθαρρυντικά αφού παρά την εξαιρετικά χαμηλή πίεση (ούτε το 1% της γήινης ατμοσφαιρικής πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας) και αψηφώντας τον διαρκή βομβαρδισμό υπεριώδων ακτινοβολιών, το 60% των μυκήτων επιβιώνει με DNA ανέπαφο από μεταλλάξεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Astrobiology.
Οι ερημικές ξηρές κοιλάδες της Ανταρκτικής θεωρούνται το πιο αφιλόξενο οικοσύστημα του πλανήτη. Δυνατοί άνεμοι καθαρίζουν τους βράχους από τους εποχικούς πάγους αφήνοντας πίσω τους ένα παγωμένο και ξηρό τερρέν. Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον απαντάται ζωή, υπό την μορφή κρυπτοενδολιθικών μικροοργανισμών. Ανάμεσά σε αυτούς και τα δύο είδη μαύρου μύκητα Cryomyces antarcticus και Cryomyces minteri που ταξίδεψαν μέχρι τον ISS.
Τα δείγματα τοποθετήθηκαν στην πειραματική πλατφόρμα expose-e που μπορεί να προσομοιάσει μία ευρεία γκάμα ακραίων κλιματικών συνθήκών. Οι διαστημικές αποικίες των μυκήτων επιβίωσαν σε μία αρειανή ατμόσφαιρας, αποτελούμενη κατά 95% σε άνθρακα, 3% άζωτο και μόλις 0,15% οξυγόνο. (Η ατμόσφαιρα της γης αποτελείται από 78% άζωτο και 21% οξυγόνο αντίστοιχα).
«Τα αποτελέσματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα όρια επιβίωσης και την μακροχρόνια ισορροπία των πιο ανθεκτικών μικροοργανισμών, με το βλέμμα στραμμένο σε μία μελλοντική ‘μεταφύτευσή’ τους στον Άρη», εξηγεί η ερευνήτρια του Ισπανικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας και μία εκ των επικεφαλής του προγράμματος, Rosa de la Torre.
Οι εξωγήινες δοκιμασίες των μηκύτων γίνονται στο πλαίσιο ένάς ευρύτερου πειράματος επιβίωσης Λειχήνων και Μυκήτων (LIFE: Lichens and Fungi Experiment) που σύμφωνα με τους επιστήμονες, «πιθανότατα θα αποτελέσουν τους πρώτους μόνιμους 'αποίκους' του Άρη».
Πηγή: Πηγές: ESA/ Astrobiology Journal - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.