ΚΑΙΡΟΣ

Ανοίγει το 2015 το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφές

Εντός του 2015 θα ανοίξει το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, στο νομό Ρεθύμνου, καθώς η κατασκευή του βρίσκεται σε καλό δρόμο και συγκεκριμένα στη φάση της δημιουργίας της στέγης του ορόφου, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το ημιυπόγειο και ο όροφος. 

Μάλιστα, η σχετική μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου, αλλά και των εργασιών ασφάλειας και μεταφοράς αρχαιοτήτων, πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Επίσης, πριν λίγο καιρό τα μέλη του ΚΑΣ ενέκριναν το νέο πενταετές πρόγραμμα (2013-2015) της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Ελεύθερνα, που πραγματοποιεί από το 1985 ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, θα συνεχιστούν οι έρευνες στους τομείς Ι και ΙΙΙ, που τελούνται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Νικολάου Σταμπολίδη, ενώ αναμένεται το αίτημα για τη συνέχιση των ανασκαφών στον τομέα ΙΙ, που πραγματοποιεί η λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Δρ. Χριστίνα Τσιγωνάκη.

Το νέο πενταετές πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο, θα επικεντρωθεί γύρω από τρεις στόχους: Να γίνει κατανοητό το πολεοδομικό σύστημα της αρχαίας Ελεύθερνας, να φανεί η ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση της κατοίκησης της πόλης και να διαπιστωθεί έως ποιο σημείο κάτω από τα μεταγενέστερα οικοδομήματα συνεχίζεται η γεωμετρική/αρχαϊκή νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα έχουν φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων, από τη νεολιθική εποχή ως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, όπως οικίες και πλακόστρωτους δρόμους, ιερά, ένα τεράστιο λατομείο ασβεστολιθικού πετρώματος, δεκάδες επιγραφές, πολλά και σε καλή κατάσταση γλυπτά, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, γυάλινα αγγεία, ειδώλια, ελεφαντοστέινα αντικείμενα.

Κυρίως όμως εντυπωσιάζουν οι πολύχρυσες ταφές στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, με τα χρυσοποίκιλτα υφάσματα και τα πολύτιμα κοσμήματα, καθώς και το αίνιγμα που τις συνοδεύει: Ποιες ήταν οι γυναίκες αριστοκρατικού γένους, που θάφτηκαν στους τρεις πίθους μεταξύ 750 και 650 π. Χ. και οι οποίες, όπως έδειξαν οι τελευταίες έρευνες, είχαν συγγένεια μεταξύ τους, ήταν δηλαδή γιαγιάδες, μητέρες, εγγονές ή θείες;

Πάντως οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν χαρακτηριστεί ως πρότυπες, καθώς συνοδεύονται από εξαιρετικά έργα ανάδειξης, αναστήλωσης και προστασίας των μνημείων, όπως το εντυπωσιακό στέγαστρο της Ορθής Πέτρας με το μοναδικό κυματοειδές σχήμα, πλάι ακριβώς στη φυσική καμπύλωση του λόφου, που όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολίδης «ασπίζει τα οστά της Ελεύθερνας, όπως ο Κουρήτης Ελευθήρ κάλυπτε με τον ήχο των όπλων του το κλάμα του Δία».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr