ΚΑΙΡΟΣ

Αναζητώντας τα αίτια της παιδεραστίας

Το τμήμα σεξουαλικής ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Κιέλου στο γερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν είναι το μόνο που χρησιμοποιεί την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRT) στην προσπάθειά του να εντοπίσει τα αίτια της παιδεραστίας. Πρόκειται για μία προηγμένη ακτινολογική μέθοδο, η οποία επιτρέπει να απεικονιστεί το εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού.

Παρότι η Γαλλία, ο Καναδάς και οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοπορούν στο σχετικό πεδίο, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που μελετούν την εγκεφαλική λειτουργία των παιδεραστών, επισημαίνει ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Χόρχε Πονσέτι. «Η ΜRT προσφέρει ιδανικές προϋποθέσεις για τη διερεύνηση της δραστηριότητας και της δομής του εγκεφάλου», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτή η μέθοδος δείχνει με μεγάλη ακρίβεια ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ή μένουν ανενεργές κάθε φορά ανάλογα με τα ερεθίσματα χωρίς καμία χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

IQ μικρότερο του μέσου όρου


Η χρήση της MRT έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις γύρω από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδεραστών. Όπως λέει ο Χόρχε Πονσέτι, «ο δείκτης ευφυΐας τους είναι περίπου 8% μικρότερος σε σχέση με το μέσο όρο. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η ηλικία του θύματος σχετίζεται με τον δείκτη IQ του θύτη. Δηλαδή όσο πιο "κουτός" είναι ο δράστης τόσο νεαρότερο είναι το παιδί».

Εκτός αυτού έχει παρατηρηθεί ότι οι παιδεραστές είναι πιο μικρόσωμοι σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού, ενώ καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχουν υποστεί διπλάσιο αριθμό τραυματισμών στο κεφάλι κατά την παιδική τους ηλικία σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Οι έρευνες των επιστημόνων της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Κιέλου έγιναν υπό καθεστώς αυστηρής ανωνυμίας για όσους δέχθηκαν να υποβληθούν σε σχετική εξέταση. «Αυτό ήταν σημαντικό, επειδή δεν προβαίνει κάθε παιδεραστής σε κακοποίηση παιδιών και ως εκ τούτου σε ποινικά κολάσιμες πράξεις», εξηγεί ο Πονσέτι. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «σύμφωνα με το νέο αμερικανικό ψυχιατρικό σύστημα ταξινόμησης μία διαταραχή τέτοιας φύσεως υφίσταται εφόσον ένας άνθρωπος με σεξουαλική τάση προς τα παιδιά υλοποιεί αυτήν την τάση ή τουλάχιστον υποφέρει εξαιτίας της. Αν απλά έχει την τάση χωρίς να γίνει δράστης, τότε μπορούμε στην περίπτωση της παιδεραστίας να μιλάμε και για έναν σεξουαλικό προσανατολισμό».

Δεν αρκεί η ακτινολογική απεικόνιση

Ο Χόρχε Πονσέτι και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν τα συμπεράσματα των ερευνών τους στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters της βρετανικής Βασιλική Εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που δίνουν στους επιστήμονες οι ακτινολογικές απεικονίσεις δεν αρκούν. Για την αξιολόγησή τους χρησιμοποιείται ένας περίπλοκος αλγόριθμος, που βοηθά τους ερευνητές να καταλήξουν συμπεράσματα μέσω μίας συγκριτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων.

Πέρα από την ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες αναζητούν πιθανές αλλοιώσεις της δομής του εγκεφάλου. «Αν εξετάσουμε επιπλέον το αίμα και πραγματοποιήσουμε έτσι γενετικές αναλύσεις και αναλύσεις των νευροδιαβιβαστών, ίσως θα κατορθώσουμε να φθάσουμε στα ίχνη του αινίγματος της παιδεραστίας» εξηγεί τέλος ο Χόρχε Πονσέτι και υπογραμμίζει: «Διότι μόνο με τη μέθοδο MRT μπορούμε απλά να πούμε ποιος είναι παιδεραστής, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να βρούμε το γιατί».

Πηγή: Deutsche Welle - Frank Halasch, Άρης Καλτιριμτζής