Αναλυτής στον ΣΚΑΪ: Η εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν δεν αρκεί για να τον διασώσει πολιτικά

Ο Διευθυντής του Eurasia Group Έμρε Πέκερ επισημαίνει πως η ρητορική αυτή πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία που πάντως δεν αρκεί για να διασώσει πολιτικά τον Ερντογάν.

Η ρητορική όξυνση της Άγκυρας οφείλεται εν μέρει στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική που έχει ενοχλήσει την Τουρκία, λέει στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο Διευθυντής του Eurasia Group Έμρε Πέκερ, ένας από τους πιο έγκυρους αναλυτές για τη σύγχρονη Τουρκία με έδρα το Λονδίνο. Ο κ. Πέκερ επισημαίνει πως η ρητορική αυτή πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία που πάντως δεν αρκεί για να διασώσει πολιτικά τον Ερντογάν.

Ερώτηση: Δρ. Πέκερ γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατικοποίησή τους. Είναι αυτή μια πολεμική απειλή και πόσο αξιόπιστη πιστεύετε ότι είναι;

Έμρε Πέκερ: Ευχαριστώ που με καλέσατε, Απόστολε. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για άμεση πολεμική απειλή. Νομίζω ότι αυτό είναι περισσότερο μια απάντηση στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και στην ομιλία του στο Κογκρέσο και την Τουρκία να χρησιμοποιεί την τρέχουσα κατάσταση με το βέτο έναντι της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να εκφράσει τα παραδοσιακά παράπονά της και να ωθήσει τους συμμάχους προς κάποιες λύσεις. Το θέμα της στρατικοποίησης στα ελληνικά νησιά και οι μάχες στο Αιγαίο κρατούν δεκαετίες. Και αυτό δεν είναι νέο θέμα. Οπότε νομίζω ότι λίγο πολύ βλέπουμε μια επανάληψη των υπαρχόντων προβλημάτων να έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Ερώτηση: Σωστά. Αλλά αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια τεράστια αύξηση στο επίπεδο της τουρκικής ρητορικής.

Έμρε Πέκερ: Ναι αυτό είναι σωστό. Αλλά όπως είπα, νομίζω ότι ακολουθεί την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η οποία πραγματικά δεν πήγε καλά στην Άγκυρα, ιδιαίτερα επειδή ο Πρόεδρος Ερντογάν συνήθως εκτιμά πραγματικά τις προσωπικές σχέσεις και τις υποσχέσεις. Και το γεγονός ότι η Αθήνα προσπάθησε να αντιμετωπίσει ένα διμερές ζήτημα στις ΗΠΑ το έστριψε πραγματικά σε λάθος δρόμο. Οπότε πιστεύω ότι θα ακούσουμε περισσότερα από αυτήν τη ρητορική τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να υπάρξει μια δίοδος για ρητορική αποκλιμάκωση.

Ερώτηση: Πρέπει να δούμε αυτήν την εθνικιστική ρητορική ως μέρος του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού και στην Τουρκία, ή πρόκειται για υποβάθμιση ενός πραγματικού κινδύνου αν το δούμε έτσι;

Έμρε Πέκερ: Νομίζω ότι είναι λίγο και από τα δύο. Υπάρχει σίγουρα ένα εγχώριο στοιχείο γιατί, όπως γνωρίζετε, η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι αρκετά σφιχτή αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση ευθύνεται για την κακή διαχείριση της κατάστασης με ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές και ούτω καθεξής. Έτσι, οι περισπασμοί της εξωτερικής πολιτικής είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο αυτή η εθνικιστική ρητορική και αυτή η "υπεροχή", είτε κατά της Ελλάδας είτε για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν και την κυβέρνηση να ανακτήσουν τα ποσοστά τους στην Τουρκία. Και υπάρχει ένα ευρύτερο είδος δυναμικής εξωτερικής πολιτικής σε όλα αυτά. Αλλά και πάλι, νομίζω ότι αυτό είναι περισσότερο η επανάληψη των υφιστάμενων παραπόνων και όχι η προσπάθεια δημιουργίας νέων οδών σύγκρουσης, θερμής ή ψυχρής. 


 

Πηγή: skai.gr