Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) έχει την έδρα της στο Όφενμπαχ, ενώ περιφερειακοί μετεωρολογικοί σταθμοί, οι οποίοι επεξεργάζονται τα μετεωρολογικά δεδομένα, βρίσκονται διασκορπισμένοι στα διάφορα γερμανικά κρατίδια. Πρόσφατα η DWD απέκτησε ένα εξελιγμένο σύστημα ραντάρ, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων.
Με ακτίνα 150 χλμ. το ραντάρ έρχεται να αυξήσει την αποδοτικότητα της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας για τη μελέτη μετεωρολογικών στοιχείων στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Στην επεξεργασία των δεδομένων θα συνεργάζονται 17 επιμέρους γερμανικοί σταθμοί, δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα για τον καιρό.
Νέα γενιά μετεωρολογικών συστημάτων
Ο μετεωρολογικός σταθμός του Μπόστεντ στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Xολστάιν έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στοιχεία που συλλέγει από το ραντάρ υψηλής ανάλυσης. «Η περιοχή αυτή είναι ιδανική για την επεξεργασία καιρικών δεδομένων σχετικά με τη βόρεια Γερμανία. Το σύστημα μέτρησης που έχουμε βρίσκεται σε ορεινό σημείο, σε μεγάλο υψόμετρο. Μπορούμε ευκολότερα πλέον να συλλέγουμε, τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν», είπε στην DW o Γερμανός μετεωρολόγος Τέο Μάμεν.
Η εμβέλεια του ραντάρ καλύπτει μια μεγάλη περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Με κέντρο το Μπόστεντ η ακτίνα του φτάνει μέχρι τη Βρέμη στα δυτικά. Στο βορρά μέχρι το Φλένσμπουργκ και το Ζιλτ, ενώ στα ανατολικά, μέχρι το Ροστόκ. «Σαρρώνει» την ατμόσφαιρα κάθε 5λεπτά κι έτσι στη συνέχεια τα δεδομένα του μπορούν να χρησιμεύσουν άμεσα για έγκαιρα και έγκυρα προγνωστικά. Με ένα σύστημα άμεσης απεικόνισης μέσω χρωματιστών περιοχών και σημείων πάνω σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη, οι επιστήμονες διευκολύνονται στην καθημερινή τους καταγραφή.
Πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλες εφαρμογές
Τα στοιχεία που συλλέγονται από τη Γερμανική Υπηρεσία δεν αξιοποιούνται μόνο για τις καθημερινές προβλέψεις του καιρού. Η DWD αποτελεί το βασικό επιστημονικό κέντρο για την πρόβλεψη πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα στοιχεία είναι κατά κανόνα αξιόπιστα.«Οι μελέτες μας δίνουν βασικές πληροφορίες που αφορούν άλλους τομείς, όπως π.χ. τη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων», δήλωσε ο Mάμεν. Εξίσου σημαντική είναι και η πληροφόρηση που παρέχεται από τη DWD και για τη γεωργία, τη δασοκομία, τη διαχείριση ενεργειακών πόρων όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Ασφαλιστικές εταιρείες και ένοπλες δυνάμεις συγκαταλέγονται επίσης στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Πηγή: Frank Hajasch, Δήμητρα Κυρανούδη
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.