Πιο συγκεκριμένα:
- το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα
- το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet και
- το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%)
Οι εμπειρίες τους ωστόσο δεν είναι πάντα ευχάριστες καθώς από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες συμμετέχει. Επίσης, 1 στους 10 παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα του διαδικτυακού quiz που οργάνωσε η Wind στη διάρκεια του 2012 μέσα από το www.kidsatsafety.gr και τα οποία αφορούν στη στάση των γονέων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους. Οι 650 γονείς που συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο αναγνωρίζουν την εκπαιδευτική αξία του διαδικτύου αλλά και την σημασία του μέσου για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους, δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη χαλαρότητα αναφορικά με την προστασία από ακατάλληλο περιεχόμενο και την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του quiz προκύπτει ότι:
- Tο 88% των γονιών δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ο υπολογιστής του παιδιού βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού στο 45% των περιπτώσεων.
- Μόνο ένας στους τρεις γονιούς χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό προστασίας του παιδιού από ακατάλληλες ιστοσελίδες. Μάλιστα το 20% των γονέων δηλώνει ότι «εμπιστεύεται πως το παιδί του συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του και δεν μπαίνει σε ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες»
- Ένας στους δύο γονείς επιτρέπουν στο παιδί να ασχολείται με το διαδίκτυο στον ελεύθερο χρόνο του χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς αρκεί να έχει τελειώσει τα μαθήματά του
- Εάν το παιδί τους στην 6η Δημοτικού θελήσει να δημιουργήσει προφίλ στο Facebook, 6 στους 10 γονείς θα το επέτρεπαν και οι 1 στους 3 θα γίνονταν φίλοι του για να παρακολουθούν τους φίλους του
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Wind εγκαινιάζει φέτος τη συνεργασία της με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και τη δράση SaferInternet.gr (www.saferinternet.gr) που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα στηρίζει για δεύτερη χρονιά, ως χορηγός, τη διαδικτυακή και διαδραστική εφαρμογή χρήσιμων συμβουλών www.cyberkid.gov.gr για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr παρέχει σε γονείς και παιδιά αναλυτικές συμβουλές και οπτικοακουστικό υλικό προς για την ορθή χρήση του κινητού και του διαδικτύου, καθώς και δημοσιευμένες έρευνες γύρω από την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Έντυπο ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο των καταστημάτων Wind.Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.