Εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή να καταληφθεί η Τρίπολη

Την εντολή στις στρατιωτικές δυνάμεις του να ξεκινήσουν την «τελική μάχη» για την λιβυκή πρωτεύουσα έδωσε ο στρατηγός, Χαλίφα Χαφτάρ. Σε ομιλία του μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ο Χαφτάρ ζήτησε από τις δυνάμεις του να προελάσουν στο κέντρο της Τρίπολης. 

 

 

«Η ώρα μηδέν έχει έρθει. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη της αποφασιστικής μάχης και την κίνηση προς την κατεύθυνση της καρδιάς της πρωτεύουσας», είπε ο Χαλίφα Χαφτάρ. 

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ πολιορκούν από τον περασμένο Απρίλιο την Τρίπολη αλλά δεν έχουν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαράζ. 

Η ανακοίνωση του Χαφτάρ ήρθε λίγο μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του βασικού αεροδρομίου της Τρίπολης, το οποίο είχε κλείσει εξαιτίας των μαχών τρεις μήνες νωρίτερα. Το αεροδρόμιο είναι το μοναδικό που λειτουργεί για την μεταφορά του επιβατικού κοινού. Σύμφωνα με το Associated Press, σήμερα πραγματοποιήθηκε μία πτήση για την πρωτεύουσα της Τυνησίας και η δεύτερη για την Κωνσταντινούπολη. 

Να σημειωθεί ότι η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του στρατηγού Χαφτάρ έχει χτυπήσει κόκκινο μετά τις απειλές του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τον Σαράζ του δίνει το δικαίωμα να στείλει στρατό στη Λιβύη. 

Κατά το παρελθόν ο στρατηγός Χαφτάρ έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις αλλά δεν έχει καταφέρει να δείξει σημαντικές νίκες στο έδαφος. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες οι δυνάμεις της Τρίπολης κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-23 του Χαφτάρ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης, Μοχάμεντ Ταχέρ Σιαλά η κατάρριψη αποδεικνύει ότι ο στρατηγός δεν είναι σε θέση να καταλάβει την λιβυκή πρωτεύουσα.